Synes du alle de fine navnene er for populære? Navneforsker Ivar Utne gir deg navnene som passer godt nå, og som ikke er særlig populære – men kanskje burde vært det.

Publisert: 10. juni 2015   -   Oppdatert: 19. november 2018

– Mange navn går i hundreårssykluser, og blir populære igjen når de bare blir gamle nok, sier navneforsker Ivar Utne.

Han er likevel overrasket over at navn som Karen, Inga, Gudrun, Ragna, Olava, Gjertrud, Karl, Peder, Nils, Halvor, Kristen, Syver og Jens ikke er mer populære.

– Dette er navn med mye tradisjon i mange familier. De har fin klang, er passe korte og lyder fint i vår tid, mener Utne.

Han synes også at flere burde velge mer sjeldne eldre navn som har de riktige klangene nå:

– Alea, Aurelia, Dorthea/Dortea, Oliana, Rosemunde, Bertine, Serine, Laurine, Gesine, Arian, Chrisander/Krisander, Lysander, Villum og Syprian/Cyprian kan jo være fine. Og Engel både for gutter og jenter. Noen har også tatt i bruk guttenavnet Eon fra en tegneserie. Mulighetene for å finne fram eller finne på nye variasjoner over populære klanger er store, sier Utne.

Les også: Barnenavn med kongelig klang

One hit wonders
Noen navn har i historien nesten dukket opp fra intet og sust opp til topps på listene, for så å forsvinne helt. Disse navnene mener Utne har vanskeligere for å komme tilbake enn navn som har vært i bruk både før og etter de var toppnavn.

– Dermed kan det være vanskeligere for Bjørg, Gerd, Gunda og Olga å komme tilbake enn for Ingeborg, Astrid, Ole og Johan, sier han.

Kanskje oppleves Bjørg, Gerd, Gunda og Olga som harde fordi de har to konsonanter inntil hverandre? Eller litt bestemte fordi vokal-lydene er så korte? Likevel avfeier ikke Utne at nettopp disse navnene kan få en ny storhetstid.

– Disse navnene har vært lite brukt i flere tiår nå, men da de hadde sin storhetstid fantes de i ganske mange familier. Om man ønsker oppkalling, kan disse navnene være fine å bruke nå, sier Utne.

Han mener også at de kan fungere som navn nummer to, som kanskje ikke nødvendigvis brukes til daglig. Utne foreslår kombinasjonene Tiril Olga, Tiril Gunda, Eva Gunda, Ada Gunda, Signe Olga, Iben Olga, Iben Gunda, Mia Gerd, Mia Bjørg, Lilly Gerd og Lilly Bjørg.

– Når du setter sammen navn, så prøv å legg trykket ulike steder til du finner en rytme som passer. Etter hvert som foreldre igjen blir fortrolige med disse navnene, kan vi komme til å se dem mer og mer som første fornavn, tror Utne.

Noen navn får også drahjelp fra utlandet. For vi lar oss gjerne inspirere av navnetrender. Eksempler på navn som har fått slik drahjelp er Jenny og Oskar, som har fått hjelp av navnetrender i USA og Sverige.

Hva skal barnet hete? Brede? Arve? Teis? Edvard?Les også: De eldste og yngste navnene

Lydene som gjelder nå

Utne kan fortelle at det fortsatt er korte, vokalrike navn som er in, gjerne ispedd konsonantene m, n og l. Men siden trender kommer og går, tror Utne at dette vil avløses av en ny trend om ikke så lenge.

– Kanskje blir det færre vokaler igjen, og mer harde og susete konsonanter, sier han.

De harde konsonantene han snakker om er b, p, d, t, g og k. Og susete konsonanter er s, f, v og kombinasjonen kj.

– Ofte er dette navn med gammel tradisjon som nå har kommet i bruk igjen, slik som Ludvik, Sivert, Hedvig og Margot, eller navn som er nyere i Norge som Patrick og Kaspian, sier Utne.

Han trekker fram flere navn som kan være aktuelle å hente fram igjen nå: Agate, Alette, Asta, Dorte, Dyveke, Ester, Katja, Bente, Marta, Margit, Tabita, Åsta, Arent, Arnt, Arve, Berent, Bernt, Brede, Edvard, Fred, Gullik, Gustav, Guttorm, Haftor, Kittil, Kjønik, Otter, Sakris, Svenke, Tallak, Teis og Tørris, sier Utne.

Han tror at dette kanskje er navn som tar over for de ganske klangfulle navnene som er populære nå.

– Sist gang vi hadde en trend med slike harde navn var i 1980- og 1990-årene da navn som Katrine, Kristine og Kristoffer var populære. Om harde navn blir utbredt framover nå avhenger blant annet av om lignende navn på andre språk slår an i flere land, sier Utne.

Les også: Sjekk navnetoppen der du bor!

Aldersbestemt smak
Utne anbefaler foreldre å gi barna sine navn de har gode følelser for. Men hva det er, er jo individuelt – og ifølge Utne, i stor grad aldersbestemt.

– Mange av oss som er over 30 eller 40 år, synes nok at mange navn ikke passer å gi, fordi det er navn på gamle folk eller navn som tilhører fortiden. Men foreldre tidlig i 20-årene har neppe det samme forholdet til disse navnene, mener han.

Les også: 20 gale reaksjoner på navnevalget

Hvordan finne det perfekte navnet? Hør podcasten her:


Lar oss inspirere av hele Europa
Utne mener også at man godt kan la seg inspirere av navn fra andre land enn våre nærmeste naboland. Kanskje vil et nederlandsk navn være en god idé?

– Nederlenderne gir gjerne korte navn til barn nå, forteller Utne.

Hva heter hun? Fenna? Romy? Demi?Mange er korte varianter av lengre navn. Eksempler er Finn, Tim (Timoteus), Bram (Abraham), Wim (Wilhelm), Bas (Sebastian) og Sem for gutter, og Fenna, Romy (fra engelsk Rosemarie) og Demi (Demeter).

– Vanlige navn fra store deler av Europa slår inn hos oss nå. Mange av dem er også i bruk i Sverige og Danmark, men jeg tror heller det er felles påvirkning fra andre land, enn at vi hermer etter nabolandene våre, sier Utne.

Navn som Ella, Amelia, Oliver, Olivia, Lea, Leah, Emma, Liam, Isak, Adam, Matheo, Leo, Leon, Noah, Maximilian og Luka er eksempler på dette.

– Det er nok også mye av grunnen til at gamle og kjente Jakob/Jacob og Mia har blitt mye brukt i det siste, sier han.

Utne foreslår også å hente navneinspirasjon fra velklingende sjeldne navn brukt i Europa – som Abelia, Ofelia, Nemina, Timea, Florian, Ramon, Valerian og Octavian/Oktavian.

Hva med å velge et samisk navn?

I listene under er det også noen samiske navn – i de fleste tilfellene samiske varianter av navn som ellers er i bruk i Norge. Utne sier at samiske navn de siste årene har blitt tatt mer og mer i bruk av foreldre med samisk bakgrunn. Men at det også bør være greit å velge slike navn selv om man ikke har samisk tilknytning.

– Det er lov til å velge samiske navn fordi man synes de er fine, sier Utne.

Han forklarer at navn som Bigga og Biret (av Birgitte), Elle (av Helene og Eli), Maret (av Marit og Margrete), Ravdna (av Raghild), Risten (av Kristine), Ailo (av Aslak og andre navn), Ante (av Andreas og Anders), Issat (av Isak), Lemet (av Klemet) og Nilas/Niilas (av Nild og Nikolaus) godt kan brukes nå.

Arabiske navn og navneformer
Noen av navnene i listene under er i bruk blant muslimer. Noen av navnene kjenner vi godt, som Laila og Nora. På arabisk skrives navnene gjerne Layla og Leyla og Noora eller Nura. Persiske Jasmin skrives ofte Yasmine. Amina og Salma er også navn som kan brukes nå, som har også gammel norsk tradisjon uavhengig av den arabiske. Bruken av guttenavnet Omar i Norge synes Utne er spesielt interessant.

– For hundre år siden ble navnet laget av norske navnedeler fra navn med om- og -ar i seg. Men det var nok også da til dels inspirert av det arabiske navnet, sier han.

Selv om mange som velger navn med arabisk opphav ofte har muslimsk bakgrunn, mener Utne det ikke trenger å være et krav.

Navnet er kanskje ikke så sjeldent som du tror

Mange foreldre synes de er veldig kreative når de velger navn til barnet – for de kjenner ikke noen andre barn med det navnet. Og så oppdager de at de faktisk har latt seg rive med av en navnetrend likevel.

– Noen navn tror foreldrene er sjeldne, men så er de på full fart oppover. Linnea og Lucas var nok en overraskelse for mange da de kom på topp i 2008. Men de hadde økt veldig brått i årene før, sier Utne.

Navn som på samme måte er på full fart opp nå er Adam, Felix, Mikkel, Ulrik, Amelia, Ellinor, Iben (for jenter) og Ylva.

Så har du lyst på et navn til barnet ditt som passer godt nå, men som de fleste andre foreldre ikke har oppdaget ennå – ta en titt på disse listene!

Jentenavn:

Abelone
Abelia
Abigail
Adela
Adele
Adelen
Adelfa
Adeline
Adriana
Agathe
Agate
Aida
Aisha
Alba
Alea
Aleksa
Alessa
Alette
Alexa
Alice
Alicia
Alida
Alina
Aline
Alisa
Alise
Alma
Alva
Alvida
Ambrosia
Amina
Amy
Anastasia
Anea
Anemone
Angela
Angunn
Antonella
Antonia
Aria
Ariana
Arianna
Ariel
Asgerd
Asgjerd
Asjer
Asora
Asta
Athena
Augusta
Aurelia
Ava
Aya
Aylin
Azora

Bea
Beatrice
Begonia
Bente
Bera
Bernadette
Bertina
Bertine
Betina
Bettina
Bianca
Bianka
Bigga
Billie
Biret
Boel
Bol
Bolette

Carla
Carmen
Carola
Cataline
Celia
Celin
Chloe
Cindy
Clara
Cleo
Clio
Cora
Coralie
Cordelia

Dalia
Davina
Dea
Delina
Demi
Diane
Dina
Dora
Doria
Dorotea
Dorothea
Dortea
Dorthea
Drude
Dyveke

Ea
Ebba
Eda
Edda
Edina
Edit
Edith
Edel
Edle
Edvine
Eidis
Eili
Eine
Eir
Eiril
Eirill
Eirin
Eirun
Eirunn
Eivor
Ela
Elea
Eleanor
Eliana
Eliane
Elle
Ellen
Ellie
Elmine
Elna
Else
Elsie
Elvida
Elvine
Elvy
Emalia
Emanda
Emina
Emine
Emmalie
Emmeli
Emmelin
Emmeline
Emmerense
Emmie
Emmy
Endrine
Engel
Engelmine
Enya
Era
Erin
Erlaug
Eryn
Ester
Esther
Ethel
Eunike
Evelina
Eveline
Evelyn
Evi
Evinda
Evy

Fabiane
Felicia
Felizia
Fenna
Fernanda
Fia
Fie
Finja
Fiola
Fiona
Flavia
Flor
Flora
Floria
Floriane
Freja
Freya

Gabriella
Gaia
Gea
Gerd
Gesine
Gina
Gisken
Gjesine
Gjeske
Gjøa
Gull
Gun
Gunda
Gunhild
Gunn
Gurine
Gyda

Hadia
Harmike
Harriet
Hedevine
Hedvig
Hedvik
Hedvine
Helin
Helline
Helly
Helmine
Hennie
Henny
Hermike
Hild
Hilleborg
Hillevi
Hilma
Hortensia

India
Ines
Ingeleid
Ingleid
Iren
Irene
Iris
Irma
Isa

Jana
Janniche
Jannike
Jasmin
Jennie
Jennifer
Jill
Joanna
Joelle
Jonina
Jonine
Juliane
Julianne
Juni
Jytte

Karola
Kanelke
Kanilke
Kanutta
Kanutte
Karin
Karla
Katinka
Katja
Katla
Kine
Kira
Kjønike
Klara
Kolbrun
Kora
Kornelia

Laila
Lana
Lara
Laurine
Lavinia
Layla
Leana
Lenita
Leona
Leoni
Leonie
Leonora
Leticia
Levinia
Leyla
Lia
Liana
Libe
Liebe
Lidun
Lila
Liliana
Lillian
Linde
Linett
Linette
Liv
Livia
Liviana
Livinia
Lona
Lone
Lorea
Loreana
Lotte
Lova
Love
Lou
Luca
Lucia
Luciana
Luella
Lucy
Luka
Luna
Lyanna
Lyra

Madli
Magna
Magnolia
Mai
Malani
Malena
Malene
Mali
Malvine
Marenanna
Maret
Margot
Mariam
Marion
Marisol
Marta
Maryam
Maud
May
Mea
Melanie
Melina
Meline
Melinda
Mikaela
Mikolia
Mila
Milea
Mileah
Milja
Millie
Milly
Mimmi
Minda
Minja
Miriam
Moa
Myrthle

Naja
Nalani
Nanna
Naomi
Nea
Nela
Nelia
Nellie
Nelly
Nemina
Nemine
Netta
Nila
Nille
Nilske
Noelia
Nova
Novalie

Odetta
Odette
Odilia
Ofelia
Olea
Oleanna
Olga
Oliana
Oliane
Olianna
Olin
Oline
Olkje
Olympia
Omina
Omine
Ophelia
Othea
Otea
Otilia
Otilie
Otilje
Ovidia

Paula
Pauline
Petra
Petrine
Petrea
Pia
Petunia

Rakel
Ramona
Ravdna
Rea
Regine
Renate
Ria
Risten
Romy
Rosa
Rosalia
Rosamunde
Rosaria
Rosmunde
Roskva

Safia
Sakrina
Sakrine
Salka
Sanja
Salma
Salome
Salvine
Sarke
Savannah
Selena
Selene
Selina
Seline
Serafine
Seraphine
Serena
Serine
Severina
Sigrun
Silke
Sille
Simone
Silvia
Sirianna
Sirianne
Siril
Sky
Soldis
Soley
Solgunn
Solja
Sora
Snefrid
Snøfrid
Steinunn
Stinette
Svala
Svane
Svenja
Sylvelin
Sylvia
Sønnau
Sønnøv

Tabita
Talke
Tara
Taran
Tekla
Telka
Thekla
Thelka
Thelma
Thilde
Tia
Tilda
Tilde
Tilia
Tilja
Tilje
Tilla
Tillia
Timea
Tindra
Tineke
Toran
Torine
Tyra

Ulla
Ulrikke
Una
Urd

Valborg
Valentina
Valentine
Vally
Veline
Velmike
Velmine
Vendel
Venill
Vera
Verna
Veslemøy
Vida
Viel
Vigga
Vighild
Viil
Vilja
Vilje
Villemo
Vilmike
Viola
Viveke
Vivi
Viviana

Wilma

Yr

Zoe

Ågot
Ågoth
Ålov
Åsa
Åsgjerd
Åsne
Åsta

Les også: Topp 50 jentenavn i 2016

Guttenavn:

Abel
Adelfe
Adelfo
Adelstein
Adelsten
Agnar
Ailo
Aimar
Alarik
Albert
Alf
Alfred
Almar
Alrik
Alv
Alvar
Alvin
Amandus
Ambros
Amin
Amir
Amon
Amund
Angel
Ananias
Anker
Ante
Anthony
Antoni
Antonio
Arent
Arian
Ariel
Arktander
Arnljot
Arnt
Arnulf
Arnulv
Arthur
Artur
Arve
Arvid
Arvin
Asbjørn
Asgeir
Asger
Asjer
Aslak
Auen
Augen
Aune
Aurelio
Aurelius
Avle

Balder
Barthold
Bas
Baste
Bastian
Bellest
Ben
Bengt
Berent
Berge
Berger
Bernhard
Bernt
Berthold
Bertil
Bertin
Bertinius
Bertram
Birk
Bjønne
Bjørne
Boas
Borger
Bram
Brede
Brynild
Børger
Børjer

Cajus
Camillo
Camilo
Caspian
Charly
Chrisander
Cyprian

Damian
Dan
Dankert
Dante
Darian
Dario
Darius
Demian
Dennis
Dirk
Dorian
Dreng

Edgar
Edmund
Edvard
Edvin
Egir
Egon
Eik
Eilert
Eine
Eiolf
Eiolv
Eistein
Elander
Elg
Elian
Ellef
Ellert
Ellev
Elling
Elliv
Elmar
Elton
Elvin
Embret
Embrik
Emilian
Emilio
Emre
Engebret
Engel
Enok
Eon
Erling
Ernst
Esten
Etaniel
Eugen
Eugene
Evald
Evert
Eystein

Fabian
Falk
Falkvard
Falkvord
Ferdinand
Felizian
Filemon
Finn
Flavio
Flor
Florian
Frans
Frikk

Gard
Geo
Georg
George
Gjertin
Greg
Gregg
Grim
Gullik
Gunder
Gundro
Gunnro
Guren
Gustav
Guttorm

Haftor
Haldor
Hallvard
Halvard
Halvor
Hampus
Hardin
Hartløf
Hartløv
Hauk
Havtor
Heine
Heljar
Hellik
Helly
Helmer
Helmin
Henk
Hennig
Henry
Hermod
Hilario
Hilmar
Hjalmar
Holger
Holm
Holmer
Hugin
Hugo
Hårek

Igor
Imre
Ingebrigt
Ingebrikt
Issat
Ivo

Jack
Jamie
Jasper
Jeff
Jens
Jeppe
Jeremia
Jeremias
Jerv
Jesaja
Jesasjas
Jesper
Jess
Jetmund
Jim
Jo
Joel
Jona
Jonah
Josias
Just

Kai
Kaiser
Kajus
Karelius
Karender
Karl
Karolius
Karolus
Karsten
Karstein
Kaspian
Kassian
Ken
Kendall
Kian
Kieran
Killian
Kittil
Kjønik
Kjølv
Kjærand
Klaus
Klemet
Klas
Knut
Konrad
Konstantin
Kornelius
Krisander
Kurt
Kåre

Lambrigt
Lambrikt
Laurits
Lauritz
Lavrans
Leander
Lemet
Lemmik
Lennart
Leonardo
Levor
Levord
Leif
Leiv
Lemet
Lenny
Levi
Levin
Lias
Livio
Livius
Lodin
Lorang
Lorentz
Lorenzo
Lothar
Louis
Lovin
Luca
Luciano
Luis
Luka
Lyder
Lysander

Malte
Malvin
Marensius
Marentius
Margido
Marselius
Martinus
Matias
Mattis
Mauritz
Melchior
Melker
Melkoir
Melvin
Mika
Miko
Milan
Milo
Mons
Moritz
Mår

Nand
Natan
Nathan
Nelio
Neri
Neo
Nico
Niko
Nikodem
Nilmar
Nilas
Nilmer
Nils
Niri
Njål
Noel
Nojus
Nolan
Norman
Normann
Norvald

Ocean
Octavian
Odd
Oktavian
Olander
Olaus
Olaves
Olavus
Olin
Olivier
Olvar
Olve
Omar
Ommund
Orion
Osmund
Ossian
Ottar
Otte
Otter
Otto

Patrick
Paul
Periander
Petrus

Rafael
Ragnar
Ramon
Ravn
Raymond
Reiel
Reier
Rein
Reinert
Rino
Rio
Robin
Roe
Rognald
Rolf
Rolv
Roman
Ronald
Rufus
Ryan

Sakarias
Sakarja
Sakris
Salomo
Salomon
Sam
Samson
Selmer
Sem
Semming
Sevald
Sevat
Sevard
Sigmund
Sigvart
Silas
Silvian
Sivert
Sjur
Skage
Sky
Snorre
Sofus
Solan
Solve
Sone
Stefan
Steff
Stene
Stener
Stig
Stillaug
Stille
Stillov
Stilluv
Stinius
Sto
Stoe
Stoffer
Stov
Sune
Svenke
Sylvian
Syprian
Syver
Syvert
Sønvis

Tage
Tallak
Tarald
Teis
Tellef
Teo
Tian
Tidemann
Tim
Timian
Tjalve
Tjerand
Tjølv
Tobia
Tom
Tomander
Torben
Tord
Tore
Torje
Torjus
Tristan
Truls
Trygve
Tyge
Tønnes
Tørris

Ulrik
Uno

Valdemar
Vale
Valentin
Valerian
Valerio
Varg
Vemund
Verner
Vidar
Viger
Vigleik
Vilfred
Viljar
Villads
Ville
Villem
Villom
Villum
Vilmer
Vincent
Vinjar
Vinsent
Vinsjans

Waldemar
Weinant
Werner
Wilmer
Wim
Willy
Wolfgang

Yngvar

Zander

Ægir
Æneas

Ørn
Ørnulf
Ørnulv
Øyolf
Øyolv

Ådne
Åge
Åmund
Ånund
Åsmund

Les også: Topp 50 guttenavn i 2016

Hva påvirker navnemotene? Lytt til podcasten:

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHvorfor skriker fødende kvinner?
Neste artikkelHvor gammelt var ditt barn ved barnehagestart?
DEL