Emilian

Emilian

Emilian

Varianter av Emilian er lite brukt nå, men i Italia er det i befolkningen noen tusen med mannsnavnet Emiliano og kvinnenavnet Emiliana. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 4698 Sist oppdatert 04.05.22
Emilian har opphav i det gamle latinske navnet Aemilianus, og Aemilianus har opphavlig samme bakgrunn som Emil. Disse navnene betyr konkurrent eller rival.

Så populært er Emilian:

943 personer har dette navnet.
I 2022 var Emilian på 124. plass i Topp 507 guttenavn 2022.
I 2021 var Emilian på 104. plass i Topp 681 guttenavn 2021.

Bruk av navnet Emilian i Norge og andre land:

Emilian ble litt brukt i andre halvdel av 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Bakgrunnen kan være både laging der en kombinerte Emil eller Em- fra andre navn med endigen -ian. Endingen er kjent fra andre navn, som Kristian. Eller det kan være at noen kjente til det gamle latinske navnet Aemilian. Emilian var lite brukt både i Norge og andre land på den tiden. På 1800-tallet ble mange gamle latinske navn tatt i bruk, og gjerne i latinsk form, slik som Martinus.

Emilian kom inn på navnestatistikken i 2005 (der 4 og flere fødte blir vist). Det steg svært raskt til 80 i 2011, og holdt seg rundt 80 til 2013. Navnet sank så til rundt 70 fram til 2017, men sank ytterligere til 49 i 2019. I 2021 var det 51 gutter som fikk navnet Emilian i Norge, og navnet var på 104. plass.

Den 01.01.2021 var det 898 gutter/menn med Emilian som første eller eneste fornavn i Norge.

Emilian er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, men andre varianter av navnet er mer brukt, for eksempel Emiliano og Emiliana.

Derfor fungerer Emilian godt nå:

Emilian er nok helst brukt både fordi det blir oppfattet som et gammelt latinsk navn, og fordi det har mange lyder som foreldre liker på 2000-tallet. Det har to vokaler inntil hverandre (ia), og det tydelig stemte konsonantene m, l og n. Bruken kan være inspirert fra utlandet og fra nokså beskjeden norsk bruk. Den norske bruken kan noen foreldre har funnet i gamle kilder.

Varianter av Emilian:

Emelian, Emiil, Emil, Emiliam, Emiliano, Emilio, Emilis, Miliam, Milian

Slik uttales Emilian

e-miil-i-AAN

Navn i samme sjanger som Emilian

Alan, Arian, Asta, Bastian, Beata, Eilif, Embla, Emrik, Filippa, Frøya, Jennifer, Julianne, Kjerstin, Klaus, Kristen, Krister, Kristi, Lilja, Lydia, Mariam, Mark, Mattis, Niels, Oddgeir, Patrik, Paulina, Roman, Sanne, Sturla, Susann, Syver, Tage, Terese, Thorleif, Ulla, Una, Åsa

Du kjenner Emilian fra:

Fotballspillere Emilian Dolha og Emilian Metu, skuespillere Emilian Crețu og Emilian Kamiński, politiker Emilian Bera, musiker Emilian Madey, forfatter Emilian Prałat, musikkartist Emilian Waluchowski

Jentevariant(er) av Emilian:

Emilia, Emilie

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 507 guttenavn 2022
Topp 681 guttenavn 2021
Topp 691 guttenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: