Karin er opphavlig svensk variant av Katarina. Katarina er et gammelt gresk navn som betyr ren med meningen seksuelt uberørt. Katrine, og mange varianter på mange språk, er mye brukt i mange land. Grunnen til utbredelsen er at det var navn på en kjent helgen som het Katarina.

Sist oppdatert: 9. august 2019

Så populært er Karin:

11545 personer har dette navnet.
Kilde: SSB

Bruk av navnet Karin i Norge og andre land:

I Norge kom Karin noe i bruk gjennom svensk innvandring fra sent på 1800-tallet. Etter det var navnet mye brukt i første halvdelen av 1900-tallet. Beste plasseringer var 11. plass for første eller eneste fornavn for begge av femårsperiodene 1940-1944 og 1945-1949, men det nådde ikke inn blant de vanligste navnene noen av enkeltårene.

På 1900-tallet hadde 58 % av alle med Karin som navn, dette som andre fornavn, slik som i det vanlige Anne Karin. Dersom en teller sammen Karin og Carin både på første og andre steder i navnerekken, kom det på 4. plass for hver femårsperiode fra 1940 til 1954.

I Tyskland var Karin blant de mest brukte navnene fra 1930- til 1960-årene, og det var blant flere nordiske (særlig svenske) navn eller navneformer som var populære i Tyskland i første halvdelen av 1900-tallet og litt videre. Sven var et annet, som var mye brukt i Tyskland i på 1960- og 1970-tallet.

De siste 10 årene har mellom 5 og 12 barn i året fått navnet Karin. I 2018 var antallet 8.

I USA var Karin i topp 1000 fra 1936 til 1989, men har vært ute av listen siden. Nå er ikke Karin å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Karin godt nå:

Karin blir brukt på 2000-tallet fordi det er et navn med tradisjon. Dessuten kan den tydelig stemte konsonanten n hjelpe til, og særlig hvis navnet blir uttalt med trykk på den siste stavelsen.

Varianter av Karin:

Caia, Carin, Carina, Carine, Caterina, Caterine, Catharina, Catharine, Catherine, Cathrin, Cathrine, Catrine, Chatrine, Ekaterina, Gaia, Gaja, Garen, Jekaterina, Kaia, Kaisa, Kaja, Kajsa, Karen, Kari, Karina, Karine, Karna, Katarina, Katarine, Katarzyna, Kate, Katerine, Katharina, Katharine, Kathe, Katherine, Kathinka, Kathrine, Kati, Katinka, Katja, Katrin, Katrine, Trinke

Slik uttales Karin

KAA-rin

ka-RIIN, mye brukt på Vestlandet, og dessuten i store deler av landet når Karin er fornavn nummer to, som i Anne Karin

Navn i samme sjanger som Karin

Agate, Alexsander, Aud, Bjørn, Cecilie, Ellen, Emil, Frode, Gustav, Helge, Kjerstin, Knut, Leif, Line, Marina, Marius, Martin, Matias, Mikael, Mona, Natalia, Natalie, Nils, Oddrun, Oddvar, Ole, Ove, Philip, Ragna, Ragnhild, Randi, Roar, Robert, Ruth, Sarah, Silje, Sissel, Thomas, Torun

Du kjenner Karin fra:

Figuren Karin i «Ninja World»-universet, sanger Karin Krog, forfattere Karin Fossum, Karin Slaughter og Karin Boye, skuespiller Karin Hodne, politiker Karin Andersen

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHilde
Neste artikkelKristin
DEL