Gudrun

Gudrun

Gudrun

Gudrun var særlig brukt rundt 1910. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1852 Sist oppdatert 20.08.19
Gudrun er nordisk navn fra middelalderen. Gud står for gud i gammel nordisk mytologi. Run betyr hemmelig, og sto ofte for bokstavtegnene brukt før kristendommen. Bokstavtegnene, som er kalt runer, ble oppfattet å uttrykke hemmelig kunnskap. En kjent variant av Gudrun er Guro.

Så populært er Gudrun:

1763 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gudrun i Norge og andre land:

Gudrun var mye i bruk i middelalderen, men fikk før 1500 oftest kortere former der d-en og n-en falt bort, som Guro og Goro. Fram til 1500-tallet falt d-er ofte bort i norsk talemål, som i «tid» og i folkelig uttale av «gud». N falt også ofte bort som i uttalen mårgå/morgo eller mårra/morra for opphavlig morgon. U ble uttalt som o-lyd i gammelnorsk, slik at former som Goro passer med det. Former som Guro, med u-uttale, har kommet til fordi ord med gammel u (o-uttale) i skrift før år 1500 ofte fikk u-uttale på norsk. Ordet hus endra uttale fra hoos til huus. Formen Gudrun kom på nytt i bruk fra 1880-årene, på en tid da navn fra middelalderen ble hentet fram og mye brukt. Navnet var blant ti på topp fra 1897 til 1921. Det beste var 2. plasser fra 1908 til 1910. Bruken sank bratt fra de tre toppårene til rundt 1940. Fra rundt 1985 har Gudrun vært svært lite brukt.

I 2018 var det færre enn fire og kanskje ingen barn som fikk navnet Gudrun i Norge.

Gudrun er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Gudrun godt nå:

Når Gudrun blir brukt på 2000-tallet, er det nok helst fordi det er et navn brukt for hundre år siden og som passer å bruke for en ny generasjon. Dessuten liker mange foreldre navn med nordisk opphav. Navnet har også den tydelig stemte n-en som er brukt i mange populære navn på 2000-tallet. Gudrun har også to av de stemte stopplydene som har kommet mer i bruk ut over 2000-tallet, g og d.

Varianter av Gudrun:

Dua, Goro, Gurina, Gurine, Guro, Guru, Gurå, Gyro

Slik uttales Gudrun

GUD-run

GOD-ron er eldre uttale som kan være litt i bruk

Navn i samme sjanger som Gudrun

Aren, Aron, Brage, Eskil, Freyja, Gottfried, Gunn, Helle, Josefine, Laura, Linn, Lisbeth, Lorentz, Lotte, Luisa, Madelene, Maiken, Malen, Margit, Marry, Matthias, Moa, Norma, Oddvar, Olaf, Olga, Otilie, Pelle, Ragna, Ragne, Ronja, Sigurd, Sissel, Siv, Stella, Stig, Tørres, Tørris, Yngve

Du kjenner Gudrun fra:

Klesdesigner Gudrun Sjödén

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Oldemorsnavn
Underdogs navn som brukes lite nå
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: