Adelsten

Adelsten

Adelsten

Adelsten var også navnet på en kles-kjede på 1900-tallet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 626 Sist oppdatert 01.10.21
Adelsten kommer fra gammelengelsk. Første delen betyr edel og god slekt, slik det også er for tyske navn med Adel- og Edel- som del. Og siste delen er sten. Adelsten er også i bruk som etternavn. Mest sannsynlig er det fornavn nummer to som rundt år 1900 har blitt tatt i bruk som etternavn i stedet for annet etternavn.

Så populært er Adelsten:

Bruk av navnet Adelsten i Norge og andre land:

Navnet kom i bruk i Norge fra tidlig på 1800-tallet, inspirert fra en historisk fortelling om den norske middelalderkongen Håkon Adelstensfostre som hadde vokst opp hos den engelske kongen Adelsten. Fortellingen bygde på Snorres kongesagaer. På 1800-tallet ble dobbeltnavnet Hakon Adelsten litt i bruk, til og med som trippelnavnet Hakon Adelsten Fostre (Hakon skrevet med a, slik det var i middelalderen). Fra sent på 1800-tallet ble Hakon til Håkon i norsk bruk, også i slike dobbentnavn. I 1910-folketellingen var det rundt 10 som het Hakon eller Haakon med Adelsten som andre fornavn.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen med Adelsten som første eller eneste fornavn, og det samme med dobbeltnavn av Håkon og varianter av Adelsten. I alt 28 hadde da Adelsten som etternavn.

Derfor fungerer Adelsten godt nå:

Adelsten kan bli brukt fordi navnet har tradisjon som fornavn i Norge gjennom to hundre år, og fordi det er del av navn for en norsk middelalderkonge.

Varianter av Adelsten:

Adelsteen, Adelstein

Slik uttales Adelsten

AA-del-steen

Navn i samme sjanger som Adelsten

Adelaine, Alfred, Amilde, Anselm, Arthur, Belina, Broder, Celinn, Clothilde, Cristell, Delvina, Detlev, Due, Edvard, Edvin, Friedemann, Frøystein, Hadel, Huldeborg, Iskander, Jøstein, Kolstein, Maddelen, Madlin, Madts, Maude, Odel, Siglinde, Vilmike, Wendela

Du kjenner Adelsten fra:

Kleskjeden Adelsten ble grunnlagt av Olaf Christian Hjalmar Adelsten Jensen i 1899 (Adelsten var fornavn til daglig), politiker Geir Adelsten Iversen

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Naturnavn
Navn fra steiner og smykkesteiner
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: