Eidis

Eidis

Eidis

Eidis er et unisexnavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 556 Sist oppdatert 18.01.22
Eidis blir brukt for begge kjønn, men med ulikt opphav. For gutter er Eidis en av flere norske former av Egidius. Egidius kommer fra latin og før det fra gresk. Det kommer fra et ord som betyr geiteskinn. Ordet ble ble brukt om skjold av geiteskinn. Egidius var navn på en fransk helgen på 600-700-tallet. Han var en av de såkalte nødhjelperne blant helgener. Egidius var nødhjelper for blant annet pest, noe som gjorde han viktig i Europa, og for storm og ulykke, som var aktuelt langs norskekysten. For jenter kan Eidis, og det litt eldre Øydis, være laget sent på 1800-tallet. Eller disse jentenavnene kan være hentet fra Island, der navnet jentenavnet Eydis er brukt siden middelalderen. Eidis, og andre former av jentenavnet, er satt sammen av to deler. Den første delen betyr kanskje lykke. Delen -dis betyr gudinne og kvinne.

Så populært er Eidis:

8 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Eidis i Norge og andre land:

Eidis var særlig brukt for gutter fram til rundt år 1900. Etter det tok jentenavnet over. For gutter er Eidis kjent i Nord-Norge siden rundt år 1800, men kan være brukt før. Andre former av guttenavnet er kjent i Nord-Norge fra 1500-tallet, som er fra tiden da dyrkingen av nødhjelperne var sterkest, blant annet Egidius. Bruken av Eidis for gutter sank fra sent på 1800-tallet.

I 1801-folketellingen var det 4 Eidis, 22 i 1865 og 23 i 1910. Formen Edias har hele tiden vært litt mer brukt enn Eidis for gutter.

For jenter kom Eidis i bruk fra sent på 1800-tallet, med 2 kvinner i 1910-folketellingen.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Eidis som første eller eneste fornavn, 6 Edias og 43 Edis. Eidis er best kjent gjennom etternavnet Eidissen, med 467 personer. Det var også 9 jenter/kvinner med Eidis som første eller eneste fornavn, 33 Eydis, 177 Øydis og 76 Øidis.

Derfor fungerer Eidis godt nå:

Eidis kan bli brukt for gutter fordi det har tradisjon, kanskje også fordi det er et klassisk navn fra latin og gresk. For jenter kan Eidis bli brukt fordi det har tradisjon siden sent på 1800-tallet, men også fordi det har deler som finnes i nordiske jentenavn fra middelalderen.

Varianter av Eidis:

Edias, Edius, Egedia, Egidia, Gelius, Øidis, Øydis

Slik uttales Eidis

ÆJ-dis

EJ-dis, fra Trøndelag og nordover

Navn i samme sjanger som Eidis

Adeleid, Aurelia, Aurelio, Bertina, Clio, Edvina, Edvine, Eidun, Eiel, Eigil, Eigill, Eiler, Eili, Eimar, Einride, Eiolf, Eirild, Eirunn, Eistein, Eivin, Eivinn, Ejnar, Elda, Eldbjørn, Eldis, Eldrun, Holgeir, Kimon, Klemet, Madine, Ovedia, Rolleif, Sokrates, Timotei, Uno, Villads

Guttevariant(er) av Eidis:

Edias, Edis, Edius, Egedius, Egidius, Gelius, Giles, Gilius, Ideus, Idius

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: