Hennie og Henny er opprinnelig engelsk kjæleform av Henrikke og Henriette. Disse navnene er jenteformer av Henrik. Henrik har to ulike betydninger – hjem og mektig, eller inngjerding (hage) og mektig.

Sist oppdatert: 15. februar 2019

Så populært er Hennie:

851 personer har dette navnet.
I 2018 var Hennie/Henny på 78. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

Hennie/Henny var ikke blant de 50 mest populære navnene gitt til jenter i 2017 eller 2016.

Bruk av navnet Hennie i Norge og andre land:

Henny ble brukt noe i Norge fra slutten av 1800-tallet og fram til 1940-tallet. Bruken var sannsynligvis inspirert av engelsk navnebruk. Toppen for Henny var mellom 1915 og 1935, med en topp rundt 1916 og 1917. For perioden 1915 til 1919 lå navnet på 86. plass, og altså et godt stykke unna toppnavnene.

Da navnet på nytt kom i bruk rundt år 2000 var det skrivemåten Hennie som ble mest brukt. Rundt 3 av 4 som får navnet får skrivemåten Hennie, mens 1 av 4 får Henny. I 2017 fikk 63 jenter navnet Hennie og 18 fikk navnet Henny. Samlet sett fikk 81 barn navnet, og det manglet 32 navnebærere for å nå opp i topp 50. I 2016 lå navnet samlet sett høyere (118 fødte). I 2018 var det 80 barn som fikk navnet Hennie. Med slike svingninger for navnet, kan det godt komme opp i topp 50 de neste årene.

Hennie og Henny er lite brukt i andre land. I Sverige og Danmark var ikke navnet blant toppnavnene i 2017, og i USA har hverken Hennie eller Henny vært i topp 1000 noen gang siden listene begynte å lages i år 1900.

Derfor fungerer Hennie godt nå:

Populariteten til Hennie/Henny i Norge nå skyldes sannsynligvis tradisjon og klang. Navnet oppleves ikke som oppbrukt siden det er rundt 100 år siden sist topp. Dessuten har andre navn med i-lyd til slutt, som Jenny og Nellie økt de siste årene, og Hennie kan ha fått drahjelp derfra. Hennie er dessuten rikt på vokaler og har den populære konsonanten n som finnes i mange av toppnavnene for tiden.

Varianter av Hennie:

Harriet, Henni, Hennika, Henny, Henriette, Henrikke, Jette

Slik uttales Hennie

HENN-i, med trykk på e-en i første stavelse. E-en til slutt i navnet uttales ikke.

Navn i samme sjanger som Hennie

Billie, Charlie, Ellie, Elly, Filippa, Fillip, Frederik, Gabriela, Gitte, Gretha, Gunnvor, Ian, Igor, Jana, Janicke, Jennie, Jenny, Jill, Joseph, Julius, Jørund, Kaisa, Katja, Katrin, Kitty, Kristiane, Lennart, Lilli, Lily, Lotta, Melina, Naomi, Nellie, Nelly, Norvald, Olve, Pauline, Reidunn

Du kjenner Hennie fra:

Håndballspiller Henny Reistad, skuespiller Henny Moan, skuespiller Aksel Hennie, kunstløper og skuespiller Sonja Henie

Guttevariant(er) av Hennie:

Henki, Hennie, Henrik

Relaterte lister:

Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 742 jentenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKlara
Neste artikkelSverre
DEL