Olin

Olin

Olin

Navnet Olin passer godt å velge nå, og kan brukes både til jenter og gutter. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 805 Sist oppdatert 20.09.21
Olin blir brukt for begge kjønn. For jenter er det kortform av Oline og Olina. For gutter er det kortform av Olinus, som igjen er laget av jentenavnet Oline. Oline og Olina er norske navn laget av guttenavnene Ola og Ole, som igjen kommer fra Olav. Å legge til endingen -ine for å lage jentenavn av tradisjonelle guttenavn var vanlig i Europa på 1700- og 1800-tallet. Olav ble til i Skandinavia før vikingtiden og ble laget av ord som betyr forfar og etterkommer – altså sønn av sine forfedre, eller far. Olina, og Oline, kan også ha blitt til som kortform av navn som slutter på -oline, slik som Karoline og Nikoline. Olin er også etternavn. Det er svensk opphav, og kan blant annet være laget av svenske Olav-varianter pluss etternavnsendingen -in, inspirert fra latin.

Så populært er Olin:

31 jenter og 8 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Olin i Norge og andre land:

Olin kom i bruk for begge kjønn, for kvinner fra tidlig på 1800-tallet og for gutter fra midten av 1800-tallet. Jentenavnet er mest brukt på Sunnmøre, men blant annet også Nordfjord. Guttenavnet er litt brukt, og litt spredt i landet. I 1865-folketellingen var det rundt 20 kvinner og 10 menn. I 1910 var det rundt 30 kvinner og 10 menn.

Den 01.01.2021 var det 28 jenter/kvinner med Olin som første eller eneste fornavn, og 6 gutter/menn. I tillegg var det rundt 190 kvinner og rundt 40 menn med Olin som andre fornavn. Det vil si at rundt 85 % av alle med navnene hadde dem som andre fornavn. I alt 45 het Olin til etternavn.

I Sverige er Olin også litt i bruk som fornavn for begge kjønn, med 8 kvinner og 14 menn den 31.12.2020.

Derfor fungerer Olin godt nå:

Olin kan bli brukt fordi det har tradisjon og har blitt til i Norge eller Norden. Navnet har de godt likte stemte konsonantene l og n.

Varianter av Olin:

Olava, Olea, Oleah, Olia, Olida, Olina, Oline

Slik uttales Olin

o-LIIN

Navn i samme sjanger som Olin

Asger, Atli, Berglind, Bertin, Bettine, Dortea, Edgard, Eindride, Engin, Gisli, Gjertine, Hemming, Ingebjørn, Ingebrikt, Ingelill, Ingelise, Jarleiv, Kolbrun, Lilleba, Lilliane, Linni, Minken, Mino, Nikol, Ordin, Pil, Severine, Solve, Svenning, Teoline, Thilia, Thomine, Thorleiv, Willian, Wyatt

Du kjenner Olin fra:

Musikkgruppen «Olin & the Moon», skuespillere Lena Olin, Olin Howland og Olin Buchanan, golfspillere Olin Browne, Olin Dutra og Olin Browne Jr., kunstner Olin Dows, politikere Olin D. Johnston og Olin E. Teague, amerikansk fotballspiller Olin Kreutz

Guttevariant(er) av Olin:

Ola, Olaf, Olai, Olaus, Olav, Olaves, Olavus, Ole, Olle, Olof, Oluf

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: