Normann

Normann

Normann

Nå som det er rundt 100 år siden sist gang Normann hadde en topp, kan navnet passe fint å velge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 806 Sist oppdatert 16.08.21
Normann og Norman ble til som et nordisk guttenavn fra middelalderen. Det betydde da mann fra nord med flere ulike meninger. Det kan være mann fra området som i dag er Norge, eller vestlending (fra Vestlandet i Norge) eller fra Norden. Normann og Norman ble tatt i bruk som etternavn i Danmark på 1500-1600-tallet, om folk fra Norge. Normann og Norman kom på nytt i bruk som fornavn fra 1700-tallet, men da mest trolig hentet fra etternavnet, og da betydningen mann fra Norge.

Så populært er Normann:

213 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Normann i Norge og andre land:

Normann og Norman var mest brukt i andre halvdelen av 1800-tallet og fram til 1920-årene. De beste plasseringene for Normann var 116. plass i 5-årsperioden 1910-1914. Norman er eldre skrivemåte og Normann er nyere.

D sist i «nord» og sist i «mand» har vært lite brukt. I 1910-folketellingen var det rundt 450 Normann, rundt 950 Norman, rundt 160 Normand, og noen få Nordman, Nordmann og Nordmand. Skrivemåter fram til tidlig på 1900-tallet kan ha vekslet for samme personer.

Normann og Norman har vært brukt for noen få barn på 2000-tallet, mest Normann.

Den 01.01.2021 var det 227 gutter/menn med Normann som første eller eneste fornavn, og 165 Norman. Normann var på 810. plass for fornavn til gutter/menn i Norge. I alt 1506 hadde Norman som etternavn.

Derfor fungerer Normann godt nå:

Normann og Norman blir brukt fordi det har tradisjon, og fordi det er klart knyttet til Norge og det norske. Navnet har bare stemte lyder, blant annet de mye brukte konsonantene r og m, og to ganger n.

Varianter av Normann:

Nordman, Nordmann, Norman

Slik uttales Normann

NORR-mann

Navn i samme sjanger som Normann

Adrianna, Annfred, Baard, Borgar, Cathrin, Ellinora, Gine, Gudbrand, Gun, Judit, Leonore, Lyder, Madelene, Magnor, Malena, Mandius, Marentius, Margun, Martinius, Mathis, Milea, Norstein, Oddny, Ståle, Terese, Thormod, Thorolf, Tilla, Torodd

Du kjenner Normann fra:

Malere Hans Normann Dahl og Eilert Adelsteen Normann, fotballspillere Kristoffer Normann Hansen, Mathias Normann og Kornelius Normann Hansen, fotograf Carl Normann, designmerket Normann Copenhagen

Jentevariant(er) av Normann:

Normana, Normanda, Normandine, Normanna

Relaterte lister:

Himmelske navn
Naturnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: