Veslemøy er et norsk navn som betyr liten jente og veslejenta. Veslemøy kom i bruk fra sent på 1800-tallet, mest sannsynlig etter inspirasjon fra hovedpersonen Veslemøy i Arne Garborgs diktsamling "Haugtussa", utgitt i 1895. Navnet er ikke kjent før Garborg muligens laget det.

Sist oppdatert: 13. august 2020

Så populært er Veslemøy:

608 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Veslemøy i Norge og andre land:

Veslemøy var litt brukt fra sent i 1890-årene. Det økte særlig fra 1940-årene og har vært litt brukt hele tiden siden.

Navnet lå for det meste mellom 10 og 15 fødte i året fra sent på 1900-tallet til 2012, med 17 i 2010 som det beste. Siden 2018 har Veslemøy ligget under 4 fødte i året, slik at bruken har gått nedover fra rundt 2010.

Ved inngangen til 2020 var det 609 jenter/kvinner med Veslemøy som første eller eneste fornavn. Det var da på 496. plass blant navn for kvinner i Norge. Vesla, som ligner, var det 59 som het, men mange av dem har tatt navnet som voksne.

Derfor fungerer Veslemøy godt nå:

Veslemøy blir vel helst brukt fordi det er litterært fra Garborg, er norsk, og kanksje også fordi det ligger nært opp til et positivt kjælenavn. Navnet har nesten bare stemte lyder, bortsett fra s-en. Veslemøy har de populære stemte konsonantene l og m.

Varianter av Veslemøy:

Lillemor, Lita, Vesla

Slik uttales Veslemøy

VESS-le-møy

VE-sle-møy, med sl uttalt som én lyd som i slå og Oslo — uttale på Østlandet

Navn i samme sjanger som Veslemøy

Aasmund, Adriana, Alvin, Anny, Arnstein, Bettina, Borghild, Caroline, Elbjørg, Emine, Erna, Frøya, Gerda, Gjermund, Gjertrud, Hildegunn, Hilmar, Ingebjørg, Ingun, Jelena, Kaare, Karstein, Kersti, Kjerstin, Kolbjørn, Lotta, Magnhild, Marianne, Sigbjørn, Thorleif, Tollef, Torbjørg, Øyolv

Du kjenner Veslemøy fra:

Karakteren Veslemøy i «Haugtussa» av Arne Garborg, vokalist Veslemøy Solberg, skuespiller Veslemøy Mørkrid, friidrettsutøver Veslemøy Hausken

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSynva
Neste artikkelHeike
DEL