Barthold er en tysk variant av Berthold. Berthold er et tysk guttenavn satt sammen av delen Bert og av det opphavlige wald, som har blitt til -old. Delene betyr lysende/glinsende og hersker. Dette tilsvarer Bjart og vald i nordiske navn, og har der samme betydning. Barthold, og Bartol, er i bruk som etternavn. Det har blitt til på tysk område for noen hundre år siden, der folk har tatt i bruk forfedres fornavn som etternavn. Det tilsvarer sen-navn i Norge, slik som Bartholdsen. Barthold har ikke sammenheng med Bartolomeus, som er et bibelsk navn.

Sist oppdatert: 24. november 2020

Så populært er Barthold:

4 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Barthold i Norge og andre land:

Barthold var brukt for noen få i Norge på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Det var 7 menn i 1801-folketellingen, 43 i 1865 og rundt 100 i 1910. Da regner vi med varianter med Bart-, bl.a. Barthold og Bartol. Slike skrivemåter kunne bli brukt om hverandre om samme person fram til tidlig på 1900-tallet. I tillegg var det jevnt over halvparten så mange eller færre med Berthold- og Bertold-varianter.

Den 01.01.2020 var det 4 menn med Barthold som første eller eneste fornavn, og 12 med Barthold som etternavn. Det var under 4 eller ingen med andre Barthold-varianter som fornavn.

Derfor fungerer Barthold godt nå:

Barthold og varianter blir brukt fordi de har tradisjon i Norge.

Varianter av Barthold:

Bartol, Bertel, Berthol, Berthold, Bertholdt, Bertil, Bertol, Bertold

Slik uttales Barthold

BARR-tåll

BART-tåll, der RT blir uttalt som én lyd, slik som i ordet «bart», på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nordland.

Navn i samme sjanger som Barthold

Abner, Alban, Babæk, Bach, Bahram, Baldrian, Balthazar, Barfin, Barrett, Barry, Basma, Bayar, Berger, Cedrik, Dyre, Elba, Gulbrand, Gulla, Hagbart, Helfred, Isolde, Kolbein, Kårleiv, Liban, Melba, Mård, Nicholine, Ocean, Robart, Thaline, Velmike, Wendela, Øllegard, Ørnulf, Ørnulv

Du kjenner Barthold fra:

Teaterregissør Barthold Halle, forfatter Barthold A. Butenschøn, musiker Barthold Kuijken, håndballspiller Sebastian Barthold

Jentevariant(er) av Barthold:

Barholda, Bertholda

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Naturnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelØllegaard
Neste artikkelBerthold
DEL