Sakarias er et navn fra Bibelen og fra språket hebraisk. Navnet betyr Jahve har husket. Jahve er navnet på Gud i Det gamle testamentet. Varianter av navnet er vanlig også i muslimsk navneskikk. Samme person er omtalt både i Bibelen og i Koranen. Den arabiske formen er ofte omskrevet til vårt latinske alfabet som Zakaria. Profeten Sakarias fra 500-tallet, som er opphavet til navnebruken i Bibelen, fikk navnet endret fra Sakarias til Sakarja i bibeloversettelsene fra 1985 og 2011, både på bokmål og nynorsk.

Sist oppdatert: 28. august 2019

Så populært er Sakarias:

145 personer har dette navnet.
I 2020 var Sakarias på 452. plass i Topp 691 guttenavn 2020.

Bruk av navnet Sakarias i Norge og andre land:

Det er i alt 30 personer med navnet Sakarja i Bibelen. Før 1985 het de dels Sakarja og dels Sakarias i Bibelen, men det er samme navn på hebraisk. Grunnen til endring av navneformen er at Sakarja er nærmere den hebraiske formen. S-endingen ble lagt til med bibeloversettelser til gresk på grunn av en gresk bøyingsending, og har vært grunnlag for eldre norske bibler.

Sakarias ble brukt i deler av landet fra 1600- til 1800-tallet. Det kom i bruk sammen med andre navn fra Det gamle testamentet etter reformasjonen.

Per 01.01.19 var det bare 129 personer ved navn Sakarias i Norge.

Sakarias er ikke å finne på navnetopper i land vi gjerne deler navnetrender med, men varianter som Zachariah, Zakariya, Zakaria og Zachary finnes blant annet i USA, Australia og England.

Derfor fungerer Sakarias godt nå:

Sakarias blir brukt fordi det er blant bibelske navn som blir brukt i flere land på 2000-tallet og fordi det har lyder som mange foreldre liker. Sakarias har to vokaler (ia) inntil hverandre. Navneformene er ofte annerledes på andre språk, som Zakariya på arabisk og Zachary på engelsk. Bruken av Sakarias har stort sett svinget mellom 5 og 10 fødte i året fra 2010 til 2018, og foreløpig ser det ikke ut til å at Sakarias vil gå verken opp eller ned.

Varianter av Sakarias:

Sacharja, Sakaria, Sakris, Zac, Zachariah, Zacharias, Zachary, Zack, Zackarias, Zakaria, Zakarias, Zakariya, Zechariah

Slik uttales Sakarias

saka-RII-as

Navn i samme sjanger som Sakarias

Adam, Adelina, Adeline, Arnold, Ayub, Caspar, Debora, Elias, Elijah, Emmeline, Eveline, Frikk, Gabriel, Ilias, Ingvard, Jonas, Kajus, Karine, Kaspian, Klaus, Leona, Lerke, Lucie, Michael, Miika, Mikal, Snefrid, Torger, Waldemar, Ånund

Du kjenner Sakarias fra:

Musikkartist Sakarias Lundstad, fotballspiller Sakarias Opsahl, syklist Sakarias Koller Løland

Jentevariant(er) av Sakarias:

Sakarine, Sakrine

Relaterte lister:

Bibelnavn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som slutter på -ias
Navn uten æ, ø og å
Topp 691 guttenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?