Leiv

Leiv

Leiv

Leiv er langt mindre brukt enn Leif, og kan være et godt alternativ om man ønsker å følge trenden med å hente fram igjen gamle nordiske navn, men ønsker å unngå de mest populære. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1322 Sist oppdatert 16.05.19
Leif, og varianten Leiv, betyr både etterkommer og arving. Det ble til i middelalderen som kortform av lengre navn der Leif var del. Formen Leif har f-en med fra gammelnorsk skrivemåte. Siden f i gammelnorsk ble uttalt som v sist i ord, ble skrivemåten Leiv også tatt i bruk skriftlig, særlig fra rundt år 1900.

Så populært er Leiv:

1003 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Leiv i Norge og andre land:

Fra 1600- til 1800-tallet ble Leif og varianter av navnet brukt særlig sør i Sør-Norge. Skrivemåten var helst Leif og Lef, mens uttalen ofte var som Leiv og Lev. Da navn fra middelalderen ble hentet fram på 1800-tallet og senere, kom Leif til å bli mye brukt i første halvdelen av 1900-tallet. Navnet var på sitt høyeste på 1930-tallet og sank etter det.

Færre enn 4 barn fikk navnet Leiv i 2018.

Leiv er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Leiv godt nå:

Leiv blir brukt fordi det er at gammelt tradisjonsnavn, og nok også fordi det er blant populære navn tidlig på 1900-tallet. Populære navn fra den tiden er i ferd med å komme i bruk igjen. Foreløpig ser vi ikke vekst for Leiv. Noen foreldre legger også vekt på at navn har gammelt norsk opphav.

Varianter av Leiv:

Leif

Slik uttales Leiv

LÆJV

Navn i samme sjanger som Leiv

Ana, Anine, Asgeir, Ask, Aslak, Barbro, Cornelia, Eina, Elida, Ester, Esther, Gisle, Gunnhild, Gøran, Hedvig, Heine, Iben, Ingvar, Isabelle, Ivie, Jone, Kaia, Louise, Marlene, Milla, Oddveig, Sanna, Sophie, Storm, Svenn, Sylvia, Thale, Torgils, Torleif, Vemund, Viljar, Ylva

Du kjenner Leiv fra:

Oppdager Leif/Leiv Eiriksson

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Oldefarsnavn
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: