Waldemar/Valdemar er en dansk variant av slaviske (blant annet russisk) Vladimir. Vladimir består av to deler som betyr makt og berømt.

Sist oppdatert: 2. juli 2019

Så populært er Waldemar:

582 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Waldemar i Norge og andre land:

Navnet Waldemar/Valdemar kom i bruk for kong Valdemar den store i Danmark på 1100-tallet. Han var oppkalt etter en russisk slektning med navnet Vladimir. Valdemar var litt i bruk i Norge frå 1600-tallet, men ble mest brukt rundt år 1900. Og det har vært lite brukt etter det. Det var 46 som het Valdemar eller Waldemar i 1801, rundt 400 i 1865 og rundt 1500 i 1910. Da er også mange med Valdemar som andre fornavn med.

I Norge er Waldemar mer brukt enn Valdemar. I 2018 var det færre enn 4 og kanskje ingen som fikk navnene Valdemar og Waldemar i Norge.

I Danmark har navnet vært noe brukt gjennom mange hundreår. Det var særlig mye brukt tidlig på 1900-tallet da navn fra middelalderen kom mer i bruk i Danmark, slik det også var med andre gamle nordiske navn i Norge og Sverige. Bruken av Valdemar har på nytt økt i Danmark fra rundt 1995. Det lå på 11. plass i første halvår 2018. Waldemar er mindre brukt, og ikke i topp 50 i Danmark.

Waldemar er heller ikke å finne på navnelister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, England og USA.

Derfor fungerer Waldemar godt nå:

Waldemar kan passe for barn i Norge nå fordi det har de tydelig stemte konsonantene l og m, og har noe gammel norsk tradisjon.

Varianter av Waldemar:

Valdemar, Valmar, Vladimir

Slik uttales Waldemar

VALL-de-mar

Navn i samme sjanger som Waldemar

Alvin, Brith, Edmund, Ferdinand, Izabella, Kacper, Karolina, Kjerstin, Liselotte, Marielle, Marikken, Milan, Nataniel, Patricia, Sakarias, Scott, Steven, Thore, Thorstein, Walter, Wilma

Du kjenner Waldemar fra:

Komponist Waldemar Thrane, forfatter Waldemar Brøgger, fotograf og maler Waldemar Eide

Jentevariant(er) av Waldemar:

Valdemara, Valdine

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelValdemar
Neste artikkelVillads
DEL