Gullik

Gullik

Gullik

Gullik er et nordisk navn med lang tradisjon i Norge. Navnet er lite brukt nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1646 Sist oppdatert 23.04.20
Gullik har blitt til fra Gudleik. Gudleik er et nordisk navn fra middelalderen. Gud vil her si før-kristen nordisk gud (det var mange guder). Leik betyr kamp eller en kjempe. Gullak var en ulik form allerede sent i middelalderen, og har opphav i ord med samme betydning.

Så populært er Gullik:

80 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Gullik i Norge og andre land:

Den opphavlige formen Gudleik ble mye brukt i middelalderen. Formen Gullik ble særlig brukt på Østlandet på 1600- til 1800-tallet. Mange andre former ble brukt ellers i landet, blant annet Gulleik og Gullek.

For Gullik var det rundt 200 gutter/menn i 1801, rundt 800 i 1865 og 530 i 1910. De andre formene, og også Gullak, var det langt færre av. Det kan godt hende at uttalen ikke fulgte skrivemåtene for alle.

Ved inngangen til 2020 var det 80 gutter/menn med Gullik som første eller eneste fornavn. Ellers var det 32 Gudleik, 12 Gulleik, færre enn 4 eller ingen Gullek, og 7 Gullak.

Gullik er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Gullik godt nå:

Gullik blir brukt fordi det er et navn med gammel tradisjon. Det har den populære stemte konsonanten l, og kan assosieres med edelmetallet gull. Det ender på -ik, noe som minner om mange gamle navn med tradisjon i Norge, slik som Bendik, Didrik, Eirik, Fredrik, Henrik og Ulrik, og det nyere utenlandske Emrik.

Bruken på 2000-tallet er ubetydelig.

Varianter av Gullik:

Gudleik, Gullak, Gulleik, Gullek

Slik uttales Gullik

GULL-ikk

Navn i samme sjanger som Gullik

Alli, Aminda, Anfinn, Angelika, Bjørgulf, Cassander, Ellia, Ellinora, Emeline, Feliks, Glen, Gudleif, Gudleik, Gulborg, Guldis, Gullbrand, Gullfrid, Gully, Hansine, Hellik, Ingulf, Kari, Lilliana, Lully, Molli, Neri, Oddhild, Ragnhilda, Symre, Torny, Tronn, Ullrikke, Ulrike, Vigulf, Ylli

Du kjenner Gullik fra:

Musikkartist Gullik Kirkevoll

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: