Mår og Mård er et nordisk guttenavn fra middelalderen. Det er hentet fra dyret mår. Det islandske Már, med uttalen MAOR, er hentet fra det islandske ordet for måke, og er altså noe annet enn det norske Mår. Mår, og varianten Mård, er i bruk som etternavn, mest sannsynlig med opphav i det samme dyret.

Sist oppdatert: 24. februar 2021

Så populært er Mår:

Bruk av navnet Mår i Norge og andre land:

Mård og Mår ble lite brukt i Norge i middelalderen, men kom litt i bruk i Sunnfjord og Bergen særlig fra 1600- til 1800-tallet. I 1801-folketellingen er det 8 Maar, 4 i 1865 og 1 i 1910.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen med Mår som første eller eneste fornavn, og 4 Mård. Det var 5 med Mår som etternavn, og 13 Mård.

I Danmark var det 01.01.2021 1 mann som het Mår.

I Sverige var det ved inngangen til 2020 2 menn som het Mår, og 4 menn og 7 kvinner som het Mård.

Derfor fungerer Mår godt nå:

Mår kan bli brukt fordi det er hentet fra et ord i naturen, et dyr, men grunnen kan også være tradisjon. Selv om Mår er i bruk som etternavn i Norge, og er lite eller ikke brukt som fornavn nå, vil det bli godkjent som fornavn. Grunnen er at det har tradisjon og er brukt i andre land.

Slik uttales Mår

MÅÅR

Navn i samme sjanger som Mår

Alvine, Ameline, Bera, Bergdis, Bergfrid, Bergsvein, Bodvar, Boel, Borger, Borgunn, Camillia, Dagne, Dis, Eiolv, Eirun, Ellida, Emiline, Falkvar, Folkvard, Fridgunn, Gregar, Havtor, Kleng, Marentius, Niri, Ommund, Rain, Randine, Tørres, Tårn, Tårån, Våril, Vårunn, Ålov, Årne, Årny

Relaterte lister:

Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLind
Neste artikkelOcean
DEL