Dea

Dea

Dea

Dea er et fint, kort navn som kan passe godt å velge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 880 Sist oppdatert 02.03.20
Dea er kortform av flere navn, enten med dea som del eller som har disse bokstavene fordelt flere steder i navnet. Det er blant annet Andrea og Deodora. I tillegg er det fra navn brukt særlig utenfor Norge, som Dorothea (blant annet i Danmark), Desideria og Deanna. Andrea er jentevariant av Andreas. Andreas er et bibelsk navn med gresk opphav og betydning menneske/mann. Man kan derfor si at Andrea betyr menneske. Deodora er en lite brukt variant av Teodora. Teodora er jentevariant av Teodor, som er et gammelt gresk navn og betyr gud og gave, eller gave/offergave til gud (i gammel gresk mytologi). Dorothea er et gammelt gresk navn, og består av to deler som betyr gave og gud. Det vil si gammel gresk gud. Desideria er jenteform av det latinske guttenavnet Desiderius, som betyr lengte etter, ønske (= desire på engelsk). Deanna er variant av Diana og også av mannsnavnet Dean. Diana er et latinsk navn som betyr den lysende og strålende. Dean har opphav i et etternavn bygd på tittelen dean for forstander for katolsk menighet.

Så populært er Dea:

104 personer har dette navnet.
I 2021 var Dea på 467. plass i Topp 710 jentenavn 2021.
I 2020 var Dea på 508. plass i Topp 742 jentenavn 2020.

Bruk av navnet Dea i Norge og andre land:

I Norge ble Dea særlig brukt i andre halvdelen av 1800-tallet. Det kan ha blitt brukt mye mer som kjælenavn enn som offisielt navn.

Dea har vært litt brukt på 2000-tallet, men under 10 i året. Det var 5 fødte i 2019.

Ved inngangen til 2020 var det 90 jenter/kvinner med Dea som første eller eneste fornavn. En stor del av dem har etternavn fra mange forskjellige land utenfor Norge.

I Danmark var det ved inngangen til 2020 445 jenter/kvinner med Dea som første eller eneste fornavn. Der har navnet vært populært sent på 1900-tallet.

I Sverige var det i alt 171 kvinner med navnet, av dem 137 som tiltalenavn.

Dea er også brukt som mannsnavn, blant annet litt tidligere i Norge, og 6 i Sverige ved inngangen til 2019.

Derfor fungerer Dea godt nå:

Dea blir sannsynligvis noe brukt fordi det har tradisjon både som offisielt navn og som kjælenavn. Dessuten kan det bli brukt i familier med bakgrunn i andre land der navnet er i bruk. Dessuten har det lyder som foreldre liker. Dea har to vokaler inntil hverandre (ea) og den stemte konsonanten d, som er i ferd med å bli mer brukt. At navnet er kort, passer også bra ut over 2000-tallet.

Varianter av Dea:

Andrea, Andreea, Deanna, Deodora, Desideria, Diana, Teodora

Slik uttales Dea

DEE-a

Navn i samme sjanger som Dea

Adea, Alea, Aminda, Deanne, Declan, Delina, Delphine, Denzel, Deon, Diderik, Dorotea, Fride, Hayder, Hedevig, Jeanine, Jeanita, Kassander, Kaya, Lineah, Linnea, Magdeli, Mathilde, Nea, Olander, Oleah, Oleander, Oleanna, Sander, Sedef, Steffan, Tinde, Trude, Weam, Ådel, Ånen

Du kjenner Dea fra:

Forfatter og kunstner Dea Trier Mørch

Guttevariant(er) av Dea:

Andreas, Dean, Desiderius, Teodor

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som har to vokaler inntil hverandre
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 710 jentenavn 2021
Topp 742 jentenavn 2020

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: