Arnljot

Arnljot

Arnljot

Anljot passer godt inn i trenden med å velge gamle nordiske navn. Navnet har dessuten vakker betydning. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 720 Sist oppdatert 05.02.21
Arnljot er et nordisk navn fra middelalderen. Det er satt sammen av to deler, der Arn betyr ørn, og ljot mest sannsynlig betyr skinnende og lys. Arnljot er også i brukt som etternavn. Det er mest sannsynlig hentet fra fornavnet, som det også har skjedd for andre gamle nordiske navn som Olav, Bjørnulf og Sverre (i Fredrikstad rundt 1900, men det har også har også blitt til fra et gårdsnavn ellers).

Så populært er Arnljot:

155 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Arnljot i Norge og andre land:

Navnet var brukt i få tilfeller i middelalderen, og var ute av bruk i flere hundre år fram til tidlig på 1800-tallet. Det var en tid da navn fra middelalderen ble hentet fram og tatt i bruk. Arnljot var særlig brukt sent på 1800-tallet og i første halvdelen av 1900-tallet, mest rundt 1930.

Den 01.01.21 var det 167 gutter/menn med Arnljot som første eller eneste fornavn. Det var på 990. plass for mannsnavn i Norge. Og 10 het Arnljot til etternavn.

Derfor fungerer Arnljot godt nå:

Arnljot blir helst brukt fordi det er et gammelt nordisk navn. Det ble noe brukt tidlig på 1900-tallet. mange navn brukt på den tiden, blir tatt i bruk igjen ut over 2000-tallet.

Arnljot har dessuten de tydelig stemte konsonantene n og l, lyder som er mye brukt i navn på 2000-tallet.

Navet er foreløpig lite eller ikke brukt til barn på 2000-tallet.

Slik uttales Arnljot

ARN-ljåt, der rn ofte blir uttalt med én lyd, som i «barn» på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nord-Norge. Ellers blir rn uttalt som to lyder.

ARN-jåt, uttalt uten l-lyd er noe brukt. Også da blir rn ofte blir uttalt med én lyd, som i «barn» på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nord-Norge. Ellers blir rn uttalt som to lyder.

Navn i samme sjanger som Arnljot

Algot, Anfin, Anfinn, Arnleiv, Berte, Bjarte, Bjørnhild, Carl, Dagfinn, Eik, Eilev, Eiliv, Gorm, Hjørdis, Idar, Ingar, Ingemar, Ingjerd, Ingunn, Iren, Jane, Jannicke, Jim, Joacim, Joanna, Jogeir, Johny, Jonah, Jorid, Jorun, Margareta, Ole-Martin, Torolf, Tyr, Ulv, Vilmike, Ørnulf, Ørnulv

Du kjenner Arnljot fra:

Diktet «Arnljot Gelline» av Bjørnstjerne Bjørnson, matematiker Arnljot Høyland, forfatter og journalist Arnljot Eggen, filmregissør Arnljot Berg, politiker og økonom Arnljot Strømme Svendsen

Relaterte lister:

Naturnavn
Navn fra dyreriket
Navn med vakker betydning
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: