Taran

Taran

Taran

Taran kan brukes både til gutter og jenter, men er foreløpig mest brukt til jenter/kvinner i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2731 Sist oppdatert 10.11.20
Taran blir bruk fort begge kjønn. Som jentenavn er det variant til Torunn. Torunn er et gammelt nordisk navn fra middelalderen. Delen Tor er fra guden Tor. Navnet på guden Tor betyr dundre og tordne. Delen -unn betyr elsket, kjær. Som guttenavn har Taran både walisisk og hinduisk opphav. Som walisisk navn har det opphav fra navnet til guden Taranis. Det har igjen opphav i walisisk taran som betyr torden. Det vil si at dette er en variant til Tor på norsk, som også er en del av navnene Torunn og Taran. Som hinduisk navn betyr Taran reise. Blant sikher i India, der samme navn blir brukt for begge kjønn. har det betydningene reise og frigjort. Taran som etternavn har mest sannsynlig utenlandsk opphav.

Så populært er Taran:

168 jenter og 15 gutter har dette navnet.
I 2021 var Taran på 854. plass i Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2021.

Bruk av navnet Taran i Norge og andre land:

Varianter av Torunn var svært mye brukt i vikingtiden, som vil si fra rundt 800 til 1050. Videre fram til ut på 1800-tallet var varianter av navnet vanlig, særlig som Taran, Toran, Tøran, men også Tåran og Tårån. Formen Torunn ble igjen mye brukt fra rundt 1930 til rundt 1970. Det var en tid da navneformer fra middelalderen ble mye brukt. Taran har også kommet litt i bruk på nytt fra midten av 1900-tallet.

For jenter har Taran vært litt i bruk på 2000-tallet, helst under 5 fødte i året. For gutter har det vært lite eller ikke brukt på samme tid.

Den 01.01.2020 var det 167 jenter/kvinner med Taran som første eller eneste fornavn, og 4321 Torunn. Det var 13 menn som het Taran. I alt 24 hadde Taran som etternavn.

I England og Wales var Taran på 634. plass for gutter født i 2019.

Derfor fungerer Taran godt nå:

Som jentenavn blir Taran brukt fordi det har tradisjon og nordisk opphav. Som guttenavn blir Taran trolig helst brukt i familier med utenlandsk bakgrunn.

Taran har lyder som er mye brukt, med tydelig stemt r og n.

Varianter av Taran:

Taaraand, Toran, Torn, Torun, Torund, Torunn, Tøran, Tåran, Tåren, Tårn, Tårån, Tårånd

Slik uttales Taran

TAA-rann

Navn i samme sjanger som Taran

Abdinasir, Annvor, Anwar, Armand, Arnved, Auen, Bersvend, Botolv, Charina, Disa, Drude, Ebbe, Esma, Farhad, Flora, Floris, Gretar, Grzegorz, Gudveig, Gørild, Ingebrigt, Jarand, Katarine, Larine, Layla, Selda, Sirin, Solan, Solgunn, Sunny, Svane, Taral, Tarlok, Uno, Vinter, Yara

Du kjenner Taran fra:

Karakteren Taran i «Nattens tårer» av Margit Sandemo, Taran i tegnefilmen «Taran og den sorte gryte», skuespiller Taran Killam, sportsskytter Taran Butler, forfatter Taran L. Bjørnstad

Guttevariant(er) av Taran:

Taran, Taron

Relaterte lister:

Navn med vakker betydning
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2021
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2020
Topp 1000 guttenavn i England/Wales 2019

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: