Engel

Engel

Engel

Angel som er engelsk for engel er mer brukt i Norge og i mange andre land. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 2826 Sist oppdatert 11.11.19
Engel som jentenavn kommer fra tysk og er kortform av navn som begynner på Engel-. Blant annet av Engelberta, som er jenteform av Engelbert. Engel i disse navnene, som ble til lenge før kristningen av tysk område, er hentet fra navnet på folkeslaget angler. De er senere er kjent som engelskmenn. Delen -bert betyr lysende, skinnende og også berømt. Engel i disse navnene har i kristen tid også blitt oppfattet som engel, som vil betyr sendebud. Engel som guttenavn har både gammelt nordisk opphav og tysk. Bruken av Engel som guttenavn i Norge er helst som variant av flere nordiske navn med Ing- først, som Ingjald, Ingvald og Ingolv. Delen Ing er et alternativt navn på den gamle nordiske guden Frøy, som var gud for vekst, velstand, lykke og fred. Betydningen for Ing er usikker, men det kan være lanse/stav (dvs. et våpen). Delen -gjald betyr betale, -vald betyr hersker, og -olv betyr ulv. En annen norsk forklaring er at på gammelt nordisk språk kommer Engel blant fra ordet vi kjenner som angel, og som betyr fiskekrok. Den tyske forklaringen er at Engel kommer fra tysk og er kortform av navn som begynner på Engel-. Blant annet av Engelbert. Engel i disse navnene, som ble til lenge før kristningen av tysk område, er hentet fra navnet på folkeslaget angler. De er senere er kjent som engelskmenn. Delen -bert betyr lysende, skinnende og også berømt. Engel i disse tyske navnene har i kristen tid også blitt oppfattet som engel, som vil betyr sendebud.

Så populært er Engel:

19 jenter og 10 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Engel i Norge og andre land:

Engel ble noe brukt som mannsnavn over store deler av Norge på 1700- og 1800-tallet. Engel ble noe brukt som kvinnenavn i Norge på 1700- og 1800-tallet, særlig på Sørlandet og rundt Bergen.

Engel er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Engel godt nå:

Dersom Engel blir brukt på 2000-tallet, kan det være fordi det er tradisjonsnavn, men også fordi det er inspirert av ordet engel. Navnet har tydlig stemte lyder som foreldre liker på 2000-tallet, særlig l, men også ng-lyden.

Varianter av Engel:

Angel, Engelberta, Engelina, Engelmine, Ingel, Ingjald, Ingolv

Slik uttales Engel

ENG-el, der NG blir uttalt som ng-lyd

ENG-gel, som er uttale særlig på Vestlandet. Da blir ng uttalt som ng-lyd, og g-en blit uttalt for seg etter det.

Navn i samme sjanger som Engel

Adler, Ave, Baltasar, Bernadetta, Bertram, Cassander, Dorotea, Editha, Enevald, Falke, Faustina, Gudvin, Gullbrand, Hagny, Irmelinn, Jul, Kaspar, Kaspara, Katla, Lissbeth, Matja, Meja, Melker, Noela, Noella, Nure, Perle, Petrus, Pil, Rajmund, Rudolf, Spencer, Thien, Turte, Vinter

Du kjenner Engel fra:

Tekstilkunstner Engel Astrup

Guttevariant(er) av Engel:

Engebret, Engebrikt, Engel, Engelbert, Ingebrigt, Ingebrikt, Ingjald, Ingolv, Ingvald

Relaterte lister:

Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Oldefarsnavn
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: