Bol

Bol

Bol

Nå som mange ønsker korte navn kan Bol være fint å velge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 298 Sist oppdatert 14.09.21
Bol er en kort form av Bodil. Bodil er opphavlig dansk form av det gamle nordiske navnet Bothild. Det er satt sammen av Bot som betyr bedring og hild som betgyr kamp og strid. Bol som kvinnelig fornavn har også et annet sørøst-asisatisk opphav. Bol er også etternavn, mest trolig med opphav utenfor Norden.

Så populært er Bol:

4 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Bol i Norge og andre land:

Varianter av Bothild og Bodil var i bruk i Norge fra 1400-tallet, og i Danmark før det. I Norge var former som Boel og Bol var særlig brukt på 1700- og 1800-tallet, uttalt som Bol. Formene Bol og Boel kan ha blitt brukt om hverandre for samme personer fram til tidlig på 1900-tallet.

I 1801-folketellingen var det rundt 570 med varianter av Boel og Bol, stort sett skrevet som Boel. I 1910 var det rundt 130, omtrent likt fordelt på skrivemåtene. Bodil, som også er dansk form, var mye brukt i Norge fra før til etter midten av 1900-tallet.

Bol er i bruk i Norge nå med bakgrunn fra Sørøst-Asia.

Den 01.01.2021 var det i Norge under 4 og minst 1 jente/kvinne med Bol som første eller enste fornavn. Det var 27 Boel, 5388 Bodil, 6 Bodill, 14 Bothild og 150 Bodhild. I alt 5 har Bol som etternavn.

Derfor fungerer Bol godt nå:

Bol kan bli brukt fordi det har nordisk opphav og tradisjon. Det blir også brukt med sørøst-asisatisk bakgrunn. Navnet har bare stemte lyder. L-lyden er godt likt, og b har kommet mer i bruk fra rundt 2015.

Varianter av Bol:

Bodhild, Bodil, Bodill, Boel, Bolette, Bothild, Bothilda, Bothilde, Botilda, Botilde

Slik uttales Bol

BOOL

Navn i samme sjanger som Bol

Arnoldus, Asgerd, Bjørgunn, Blessing, Bodhil, Bodvar, Boje, Bolette, Borgfinn, Bosse, Bottolf, Brynjolfur, Børre, Coline, Eldborg, Fjola, Hadle, Herolv, Huldeborg, Joleiv, Kolbjørg, Ludolf, Molli, Nickoline, Nicolina, Oddborg, Ola, Olavus, Oleh, Oli, Olivie, Olveig, Pareli, Roland, Skjold, Tiger, Vilborg

Du kjenner Bol fra:

Basketballspillere Bol Bol og Manute Bol, friidrettsutøver Femke Bol

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: