Johan er en tysk variant av det bibelske navnet Johannes. Johannes har hebraisk bakgrunn og betyr gud er nådig. Døperen Johannes er en viktig person i kristendommen og årsaken til at varianter av Johannes er så utbredt.

Publisert: 10. august 2018

Så populært er Johan:

I 2017 var Johan/Johann på 35. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

I 2016 var Johan/Johann på 40. plass over de mest populære navnene gitt til gutter.

Bruk av navnet Johan i Norge og andre land:

Tyske Johan kom til Norge, og økte i popularitet utover 1800-tallet. I 1801 var Johan i topp 20, og i 1850 på 3. plass. Fram til 1899 lå navnet på 2. plass. Fram til 1908 vekslet Johan mellom 1. og 2. plass. Deretter sank bruken ganske kraftig fram til cirka 1950.

Johan ble igjen tatt i bruk rundt 2005, og stiger fortsatt. I 2017 var navnet på 35. plass når man også medregner den sjeldne skrivemåten Johann.

Johan har vært mye i bruk i Sverige og Danmark også. I Sverige var Johan det vanligste guttenavnet på 1970- og 1980-tallet, men har sunket mye siden den gang. I Danmark har Johan vært i bruk siden cirka 2010, med 19. plass i 2015 som beste plassering. Veksten i Danmark og Norge har skjedd omtrent samtidig.

I USA kom Johan inn i topp 1000 i 1998 og har ligget rundt 500. plass.

I Tyskland var Johann/Johan på 10. plass i 2016, men mye lavere som første fornavn.

Derfor fungerer Johan godt nå:

Økningen til Johan den siste tiden skyldes nok at foreldre ønsker gamle tradisjonsnavn. Det er ganske få voksne som heter Johan nå, og navnet oppleves dermed så gammelt at det passer godt igjen nå.

Toppen i Sverige kom såpass lenge i forkant at det er lite trolig at den har påvirket, og veksten i Danmark har skjedd samtidig, og er dermed også lite trolig som drivkraft.

Varianter av Johan:

Johann, Johannes, Hans, Jan, Jon, Jens, Jøns, Jean, Juan, Sean, Jack, Evan, Joao, Giovanni, Ivan, János, Ánsas, Juho, Juhani, Jukka, Jussi.

Slik uttales Johan:
jo-HAN, med trykk på han, noen steder med trykk på Jo.

Navn i samme sjanger som Johan:

Johannes, Jon, Jens, Hans, Paul, Pål, Peter, Petter, Per, Peder, Anders, André, Ante, Juhani

Du kjenner Johan fra:

Komiker Johan Golden, skøyteløper Johan Olav Koss, forfattere Johan Falkberget, Johan Sebastian Welhaven og Johann Wolfgang von Goethe, statsminister Johan Nygaardsvold.

Jentevariant av Johan:

Johanne, Johanna, Jenny, Jennie, Joan, Jane, Janne, Jannike, Jeanette, Janet, Joanna, Giovanna

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLiam
Neste artikkelEr/var det viktig for deg å vite kjønnet til babyen i magen?
DEL