Mathis og Mattis er norske former av både Mathias og Matheus, og nok mest av Mathias. Begge navnene betyr gave fra Gud og har opphav i hebraisk og det beslekta språket arameisk. Matheus og Mathias var hele veien brukt som to ulike navn i Bibelen.

Sist oppdatert: 8. mai 2019

Så populært er Mattis:

774 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Mattis i Norge og andre land:

Mattis og Mathis var et vanlig navn på 1600- til 1800-tallet. Det har vært mye brukt som offisielt blant samer også på 1900-tallet, selv om de til daglig har brukt samiske former, som for eksempel Máhtte.

Mathis og Mattis kom mer i bruk igjen i hele landet fra 1990-årene. Formen Mattis har vært klart mest brukt. Mens Mattis lå mye mellom 20 og 35 fødte fra 2010 til 2017, lå Mathis på samme tid ofte rundt 5 fødte i året.

I 2018 var det 15 barn som fikk navnet Mattis og 4 som fikk navnet Mathis i Norge.

Mattis er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Mattis godt nå:

Mathis og Mattis blir brukt fordi de er tradisjonsnavn. Det kan også ha noe å si at foreldre ønsker variasjon til varianten Mathias som har vært svært populært siden 1990-tallet. Begge Mattis-variantene kan også være godt likt fordi de har Ma- først, slik det har vært med mange populære navn siden sent på 1900-tallet, for eksempel Mathias og Martin.

Den litt lavere bruken av særlig Mattis i 2018 (15 fødte) kan være tilfeldig. Trolig kan vi regne med rundt 20 Mattis og rundt 5 Mathis i året fram til tidlig i 2020-årene.

Varianter av Mattis:

Maciej, Mads, Mass, Mateo, Mateus, Matheus, Mathias, Mathieu, Mathis, Matias, Matiss, Mats, Matteo, Mattheo, Matthew, Matthias, Matti, Mattia, Mattias

Slik uttales Mattis

MATT-is

Navn i samme sjanger som Mattis

Alan, Emilian, Joel, Johannes, Klaus, Krister, Lisbet, Lydia, Mikkel, Naomi, Paulina, Roman, Rønnaug, Susann, Syver, Venke, Vilma

Du kjenner Mattis fra:

Sanger Mattis Hætta, skuespiller Mattis Herman Nyquist, langrennsløper Mattis Stenshagen, fotograf og filmprodusent Mattis Mathiesen

Jentevariant(er) av Mattis:

Matea, Mathea, Mattea

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelMathis
Neste artikkelArchie
DEL