Navnet Ylva er først kjent fra Sverige på 1200-tallet. Betydningen er ulv, og kommer fra det ordet.

Så populært er Ylva:

2046 personer har dette navnet.
I 2018 var Ylva på 54. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

I 2017 var Ylva på 45. plass over de mest populære navnene gitt til jenter.

Bruk av navnet Ylva i Norge og andre land:

I Norge kom navnet i bruk i noen få fra rundt 1970, men det var enkelte som fikk navnet også før det. Navnet spredte seg mer fra rundt 1990, og har steget ekstra raskt fra 2016. Ylva var på 45. plass i Norge i 2017, men falt ned til 54. plass i 2018 da 110 barn fikk navnet.

Ylva har først og fremst vært brukt i Sverige, og var særlig brukt på 1950- og 1960-tallet. Det har ikke vært blant 100 på topp etter tuseårsskiftet.

I Finland og Danmark finnes det kun få med navnet Ylva, og få nye har kommet til de siste årene. I andre land er det lite eller ikke i bruk.

Den første bruken av Ylva i Norge i andre delen av 1900-tallet er nok inspirert fra Sverige. Dessuten har ganske mange av de eldre som heter Ylva i Norge, svenske navn ellers, og kan se ut til å være innvandret.

Ylva har ikke vært i topp 1000 i England og Wales eller USA.

Derfor fungerer Ylva godt nå:

I Norge kan Margit Sandemos bøker se ut til å ha fått fart i bruken av navnet for barn. Ylva finnes i Sandemos bøker De hvite steinene fra 2005 og Måneheksen fra 2006. Det kan se ut til at navn i hennes bøker virker inn på navnebruk i Norge. Slik kan det også være med navn som Silje, Saga, Viljar, det mindre brukte jentenavnet Villemo og guttenavnet Ulvar. Silje var mye i bruk også før Sandemos bøker, og kan ha vært inspirert av en film med finsk bakgrunn, og Saga har støtte av bruk i Sverige.

Det er jo ikke alle navnene i Sandemos bøker som slår an. Navnet Ylva har også lyder og lengde som passer fint med smaken nå etter tusenårsskiftet. Det er kort, har a til slutt, og minst halvparten av lydene er vokaler. Dessuten er konsonantene er stemte med svært lite motstand i munnen. Lydene l og v gir lite motstand, og særlig l er mye brukt for tiden.

Varianter av Ylva:

Ulva, Ulvhild, Ylfa, Ylvali

Slik uttales Ylva

YL-va, med trykk på yl.

Navn i samme sjanger som Ylva

Aslak, Astri, Jarl, Joar, Leiv, Liv, Lone, Mai, Maya, Mie, Mio, Målfrid, Oddmund, Oline, Omar, Ottar, Otto, Remi, Runa, Saga, Sigbjørn, Sigve, Silje, Sjur, Snorre, Sol, Sveinung, Svenn, Thorbjørn, Tim, Tony, Tora, Tord, Tova, Tuva, Vebjørn, Vegar, Vemund, Vetle, Viggo, Villemo, Ådne

Du kjenner Ylva fra:

«Ylva» var en storm i Nord-Norge i november 2017.

Guttevariant(er) av Ylva:

Botolv, Reiulv, Ulf, Ulv, Ulvar

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)
Topp 710 jentenavn 2021
Topp 742 jentenavn 2020
Topp 50 jentenavn 2017

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelIben
Neste artikkelDiabetes hos barn
DEL