Norman

Norman

Norman

På jakt etter et nordisk navn til babyen din? Hva med å velge Norman? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 638 Sist oppdatert 13.08.21
Norman og Normann ble til som nordiske guttenavn fra middelalderen. Navnene betydde da mann fra nord med flere ulike meninger. Det kan være mann fra området som i dag er Norge, eller vestlending (fra Vestlandet i Norge) eller fra Norden. Norman og Normann ble tatt i bruk som etternavn i Danmark på 1500-1600-tallet, om folk fra Norge. Norman og Normann kom på nytt i bruk som fornavn i Norge fra 1700-tallet, men da mest trolig hentet fra etternavnet, og da betydningen mann fra Norge. Bruken av Norman på engelsk stammer fra nordisk bruk på de britiske øyene på 1000-tallet, og med betydningen menn fra Norden.

Så populært er Norman:

167 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Norman i Norge og andre land:

Norman og Normann var mest brukt i andre halvdelen av 1800-tallet og fram til 1920-årene. Norman er eldre skrivemåte og Normann er nyere. D sist i «nord» og sist i «mand» har vært lite brukt. I 1910-folketellingen var det rundt 950 Norman, rundt 450 Normann, rundt 160 Normand, og noen få Nordman, Nordmann og Nordmand. Skrivemåter fram til tidlig på 1900-tallet kan ha vekslet for samme personer.

Norman og Normann har vært brukt for noen få barn på 2000-tallet, mest Normann.

Det var den 01.01.2021 i alt 165 gutter/menn med Norman som første eller eneste fornavn, og 227 Normann. Norman var på 998. plass for fornavn til gutter/menn i befolkningen i Norge. I alt 276 hadde Norman som etternavn.

Derfor fungerer Norman godt nå:

Norman og Normann blir brukt fordi det har tradisjon, og fordi det er klart knyttet til Norge og det norske. Navnet har bare stemte lyder, blant annet de mye brukte konsonantene r og m, og to ganger n.

Varianter av Norman:

Nordman, Nordmann, Normann

Slik uttales Norman

NORR-mann

Navn i samme sjanger som Norman

Alvar, Amandus, Andor, Annett, Annicken, Betsy, Bodhild, Boye, Dagrunn, Dorte, Drude, Earl, Ebbe, Eddy, Egon, Eiliv, Enes, Enok, Fartun, Frikk, Gullborg, Gunda, Gørild, Kristen, Lajla, Mandius, Marentius, Marry, Matz, Melinda, Noralf, Norma, Orm, Synneva, Thyra, Valter

Du kjenner Norman fra:

Skuespiller Norman Lloyd, maler og illustratør Norman Rockwell, fotballspillere Norman Whiteside og Norman Hunter, forfattere Norman Angell og Norman Douglas, sangere og låtskrivere Norman Blake og Norman Greenbaum, politiker Norman Baker, låtskriver Norman Gimbel

Jentevariant(er) av Norman:

Normana, Normanda, Normandine, Normanna

Relaterte lister:

Himmelske navn
Naturnavn
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: