Jannike

Jannike

Jannike

Jannike er en skrivemåte som særlig ble brukt i Norge på 1970- og 1980-tallet. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 425 Sist oppdatert 04.05.21
Varianter av Jannike har på flere europeiske språk blitt til gjennom jente- og guttenavn som har opphav i Johannes. På nordtysk og frisisk (i nordlige Nederland og Tyskland) har formen Janneke, og andre varianter, blitt til som jenteform av guttenavnet Jannek. Jannek er opphavlig kjæleform av Jan, som igjen har opphav i Johannes. Tilblivelse gjennom blant annet jentenavnet Jane, som tilsvarer Johanne, har ført fram til Jannic som lignende som jentenavn på fransk og engelsk. Endingene -ek, -eke, -ike, -ique og lignende med k-lyd i navnene, betyr liten. Johannes er kjent fra Bibelen. Det har hebraisk bakgrunn og betyr Gud er nådig. Nådig betyr å tilgi.

Så populært er Jannike:

665 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Jannike i Norge og andre land:

Formene Janniche, Janiche var i brukt på Vestlandet på 1700- og 1800-tallet, hentet fra tysk. I 1801 var det rundt 200 kvinner med slike navneformer med -e til slutt, og i tillegg noen med -a.

Navnet, oftest i formen Jannicke kom på nytt i bruk etter midten av 1900-tallet. Dette kan ha vært inspirert både av bruk i Sverige og andre utland, og av gammel norsk tradisjon. Jannicke ble brått mye brukt som fornavn i 1981 samtidig med at Jannicke Jarlums slager «Svake mennesker» var populær. Den var nr. 1 på VG-lista i 16 uker det året.

Skrivemåten Jannike kom særlig i bruk ut over 1900-tallet, og ble særlig brukt omtrent samtidig med Jannicke, som vil si på 1970- og 1980-tallet.

Både Jannike og Jannicke har blitt brukt ut over 2000-tallet, men sort sett under 5 i året.

Ved inngangen til 2021 var det 664 jenter/kvinner med Jannike som første eller eneste fornavn, og det var på 479. plass blant jente-/kvinnenavn i befolkningen i Norge. Det var 1967 Jannicke, 207 Janniche, 50 Jannice, 116 Janice (som helst har engelsk uttale), 45 Janiche, 38 Janneke, 29 Janike, 11 Janica, 6 Jannika og 6 Janika.

Derfor fungerer Jannike godt nå:

Jannike kan bli brukt fordi det har gammel tradisjon. Bruken rundt 1980 var ganske begrenset slik at navnet godt kan brukes nå 40 år etter.

Varianter av Jannike:

Gianna, Giovanna, Jana, Jane, Janica, Janice, Janiche, Janicke, Janika, Janike, Janikke, Janita, Janna, Janne, Janneke, Janniche, Jannicke, Jannika, Jeanette, Jianna, Johanne

Slik uttales Jannike

JANN-ikk-e

Navn i samme sjanger som Jannike

Agnar, Alan, Alida, Anneli, Dagmar, Dyveke, Edle, Eilif, Erica, Filippa, Fredrick, Fride, Frits, Gerda, Gretha, Guttorm, Hein, Henning, Irma, Iva, Jahn, Janicke, Karstein, Kersti, Klaus, Kristi, Leonard, Lorentz, Ludvik, Mildrid, Richard, Rikard, Rudolf, Torun, Ulrikke, Valborg, Wolfgang, Åsa

Du kjenner Jannike fra:

Sanger og skuespiller Jannike Kruse, modell Jannike Björling, forfatter Jannike Ohrem Bakke, filmregissør Jannike Åhlund

Guttevariant(er) av Jannike:

Jan, Jean, Jens, Johan, Johannes, Jon, Juan

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: