Omina

Omina

Omina

Omina er et gammelt nordisk middelaldernavn som bare noen helt få eller kanskje ingen jenter/kvinner i Norge har nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 518 Sist oppdatert 20.04.20
Omina, og Omine, er jentevarianter av Ommund. Ommund har helst opphav i det gamle nordiske middelaldernavnet Ogmund. Der betyr Og- betyr age, respekt eller frykt, og mund betyr vern og beskyttelse. Ommund har også vært litt brukt som variant av Amund. Det har blitt til av det korte ordet A eller Å som betyr svært eller mye, og av mund som betyr vern og beskyttelse.

Så populært er Omina:

Bruk av navnet Omina i Norge og andre land:

Omina og Omine var særlig i bruk på 1800-tallet og til tidlig på 1900-tallet, mest på Sørlandet og Sør-Vestlandet. I 1865 var det registrert 53 Omine og 1 Aamine. I 1910 var det ført inn 63 Omine og 2 Omina. Det er rimelig å regne med at ganske mange ført opp som Omine, var omtalt som Omina til daglig. I alt 8 i 1865 og 4 i 1910 hadde en far som het Ommund eller Omund.

Ved inngangen til 2020 var det under 4 eller ingen jenter/kvinner med Omina som første eller eneste fornavn, og 6 Omine.

Omina er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Omina godt nå:

Omina og Omine blir brukt fordi de har opphav fra et mannsnavn med gammel norsk tradisjon og nordisk opphav. Navnet har bare stemte konsonanter, med de populære lydene m og n. Dessuten ender disse navnene på -ina og -ine. Alt dette passer med lyder som mange foreldre liker.

Bruken av begge navneformene på 2000-tallet er ubetydelig (inntil 2019).

Varianter av Omina:

Aamine, Amine, Amunda, Amynda, Omine, Ommunda, Omunda

Slik uttales Omina

o-MII-na

Navn i samme sjanger som Omina

Afomia, Aminda, Beniamin, Cosmina, Dominicus, Dominikus, Ermin, Ferdinan, Flemming, Hemming, Irmina, Jamina, Kinan, Linas, Milomir, Minah, Minela, Mumin, Neomi, Nermin, Philomina, Romi, Romina, Somia, Sæming, Thomine, Tomina, Vilhelmina, Willas, Wilmine, Yasmine

Guttevariant(er) av Omina:

Amund, Ogmund, Ommund, Omund, Åmund

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på a
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn: