Asjer

Asjer

Asjer

Asjer er et unisex-navn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 388 Sist oppdatert 07.06.22
Asjer har blitt brukt for begge kjønn i Norge. Det er variant av jentenavnet Asgjerd og finnes som guttenavnet Asjer. Asgjerd er variant av Asgerd. Det er et nordisk navn fra middelalderen. Asgerd består av to deler som finnes i mange gamle nordiske navn. Den første delen, As, er fra ordet ås for norrøn gud. Delen -gerd betyr gjerde og beskyttelse. Ås vises i navneformen Åsgjerd. Guttenavnet Asjer ka ha to opphav. Det er en variant av Asgeir, som er et nordisk navn fra middelalderen. Også det har As og Ås i betydningen gud som første del. Geeir betyr spyd. Asjer står også i Bibelen. Det er hebraisk og betyr lykkelig, slik det også blir forklart i Bibelen. I norske bibeloversettelser i begge målformer fra 1985 og 2011 er navnet Asjer, mens det var Aser i 1938-oversettelsen for nynorsk og i 1930-oversettelsen for bokmål, og Asser langt tilbake i tid. Siden skrivemåten Asjer er ny i norske bibler, er det lite sannsynlig at navnet er hentet derfra.

Så populært er Asjer:

Bruk av navnet Asjer i Norge og andre land:

I Norge har Asjer blitt mest brukt for kvinner. Det er finnes i lignende former siden 1300-tallet, og i eldre former før det. Navnet var mest brukt på Sørlandet. Det er lite brukt som jentenavn siden tidlig på 1900-tallet. For kvinner var det i 1801-folketellingen 9 Asjer, 117 i 1865 og 51 i 1910. Som mannsnavn kom det i bruk på 1800-tallet. Det var 2 menn i 1865- og 1910-folketellingene.

Den 01.01.2022 var det under 4 eller ingen med Asjer som første eller eneste fornavn for begge kjønn.

Derfor fungerer Asjer godt nå:

Asjer kan bli brukt for begge kjønn fordi det har tradisjon og nordisk opphav. Det kan også bli brukt for gutter med inspirasjon fra Bibelen.

Varianter av Asjer:

Aasgerd, Aasgjerd, Aser, Asgar, Asgeir, Asger, Asgerd, Asgjerd, Asher, Assar, Asser, Esgjerd, Osher, Øssur, Åsgerd, Åsgjerd

Slik uttales Asjer

ASCH-er

ASJ-er, med tydelig s og j kan være i bruk på Vestlandet og som tydelig uttale ellers

Navn i samme sjanger som Asjer

Aslag, Caspara, Cassian, Cebastian, Engjell, Gjest, Hasle, Hasmik, Hjertrud, Jegr, Jenfrid, Jenø, Jertrud, Jøel, Lass, Luchas, Perrine, Reimert, Solgerd, Svanberg, Sølver, Targjerd, Tarjerd, Terjei, Tertit, Thilje, Torgerd, Tørner, Viljen, Vilmike, Wegger, Zacarias

Relaterte lister:

Bibelnavn
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: