Edle

Edle

Edle

Navnet Edle har lang tradisjon for bruk i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1252 Sist oppdatert 24.11.20
Edle, og Edla, er kortform av tyske navn som begynner på Edel- og Adel-, som Adelheid og Edelgard. Navnedelene Edel- og Adel- betyr edel, ofte brukt om slekt. Ganske mange navn har opphav i Adelheid, slik som Alice, Ada og Heidi. Edle, og Edle, er også nære varianter til Edel, med samme tyske opphav. Disse navnene kan også ha blitt noe brukt med opphav i det engelske Ethel med engelsk opphav og samme betydning.

Så populært er Edle:

351 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Edle i Norge og andre land:

Edle var i bruk fra 1700-tallet, og ble særlig brukt sent på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet. Den eldre bruken kan særlig være inspirert fra tysk, og bruken rundt år 1900 kan dessuten har vært styrket av at Ethel var mye brukt på engelsk.

Mest brukt var Edle fra 1910 til 1930, da det i alle 5-årsperiodene fra 1910 til 1929 hadde plasser på 60-tallet som første eller eneste fornavn.

Navnet har kommet litt i bruk for barn i Norge på 2000-tallet, mest under 5 fødte i året.

Den 01.01.2020 var det 369 jenter/kvinner med Edle som første eller eneste fornavn. Det var på 678. plass blant navn på kviner i den norske befolkningen.

Derfor fungerer Edle godt nå:

Edle var mye brukt tidlig på 1900-tallet. Mange navn fra den tiden har kommet i bruk ut over 2000-tallet, slik som Lilly, Hennie/Henny, Nellie/Nelly, Ella, Emma, Selma, Agnes og Martine. Edle har bare stemte lyder, blant annet den populære stemte konsonanten l.

Varianter av Edle:

Ada, Adelheid, Alice, Alis, Alisa, Alise, Allis, Edel, Edelmina, Edla, Ethel, Heidi, Tale

Slik uttales Edle

EED-le

Navn i samme sjanger som Edle

Ada, Adelen, Arnhild, Arvin, Benthe, Cornelius, Ebba, Eilert, Eldrid, Emre, Eystein, Freddy, Fredrick, Gunnlaug, Hedda, Helmer, Hild, Hogne, Ines, Janis, Jannike, Kjellfrid, Marlena, Mathilde, Møyfrid, Ninni, Oda, Selma, Sigfrid, Sture, Tamara, Tarald, Vivi, Wendel, Øllegaard

Du kjenner Edle fra:

Journalist og forfatter Edle Hartmann Schjødt

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Oldemorsnavn
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler om navn:

Jess

Så populært er Jess: 22 gutter og 0 jenter har dette navnet. Bruk av navnet Jess i Norge og andre land: I Norge har Jess blitt brukt...