Gull

Gull

Gull

Gull kan brukes til begge kjønn, men er mest brukt til jenter/kvinner i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 955 Sist oppdatert 21.09.20
For begge kjønn har Gull blitt til som kortform av opphavlig nordiske navn med Gul- først. Gul- har blitt til fra eldre Gud-, fra nordisk mytologi. Eksempler på lange navn er jentenavnet Gullaug, av Gudlaug og guttenavnet Gullik av Gudleik. For jenter kan Gull også være et opphavlig kjælenavn inspirert av metallet gull, som også er kjent i kjæleordet gullungen. Skrivemåten har dels vært Gul for gutter i Norge til og med 1800-tallet. Jentenavnet Gul, som ligner, er tyrkisk og betyr rose.

Så populært er Gull:

38 jenter og 5 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Gull i Norge og andre land:

Gull er kjent for gutter tilbake til 1700-tallet, og jenter fra sent på 1800-tallet. I 1801 var det i alt 45 menn ført opp som Gull, Guul og Gul, og 1 kvinne ført opp som Guld. I 1865 var det i alt 65 menn med Gul-varianter, og ingen kvinner. I 1910 var det 34 menn, særlig med Gul, men også Guul og Gol, og 1 kvinne som het Gull. Blant dem kan det være uoffisielle kortformer.

Bruken av Gull for kvinner har økt ut over 1900-tallet, kan hende litt påvirkning og innflytting fra Sverige, der det er mye i bruk for jenter/kvinner.

Den 01.01.20 var det 27 kvinner med Gull som første eller eneste fornavn, og 5 menn. I alt 23 hadde Gull som etternavn. Gul er også noe i bruk, ofte med utenlandsk bakgrunn.

Derfor fungerer Gull godt nå:

For jenter blir Gull trolig noe brukt med inspirasjon fra Sverige. For både gutter og jenter kan det også bli brukt på grunn av norsk tradisjon. Det kan også bli brukt fordi det står for et smykkemetall. Navnet har bare stemte lyder, blant dem den populære stemte konsonanten l.

Navnet er foreløpig lite eller ikke brukt i Norge på 2000-tallet.

Varianter av Gull:

Gudbjørg, Gudlaug, Guld, Gulla, Gullaug

Slik uttales Gull

GULL

Navn i samme sjanger som Gull

Annita, Bruna, Christianne, Dewi, Engelmine, Evelinn, Frants, Gia, Gjøa, Gudborg, Gudbrandur, Gullaug, Gullmund, Hafdis, Ingvei, Josefa, Jøkull, Lilleba, Lindi, Madalena, Norvall, Olborg, Olov, Rollef, Sisilie, Symre, Thilda, Thorgrim, Thorleiv

Guttevariant(er) av Gull:

Gol, Gudleik, Gul, Gullik, Guul

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: