Margit er en norsk, svensk, dansk og ungarsk form av Margareta. Margareta har opphav i persisk og betyr perle. Margareta er kjent som et helgennavn i den katolske kirken, og navnet Margareta kom til Norge med kristendommen.

Sist oppdatert: 24. juni 2019

Så populært er Margit:

2684 personer har dette navnet.
Kilde: SSB

Bruk av navnet Margit i Norge og andre land:

Formen Margit er kjent i Norge fra 1300-tallet, og ble noe brukt særlig i Buskerud og Telemark fra 1600-tallet. Uttalen har særlig til og med 1800-tallet ofte vært Marjet og Marjit, slik det også i noen tilfeller ble skrevet.

Navnet Margit økte i bruk over hele landet fra sent på 1800-tallet. Margit var blant de ti vanligste jentenavnene de fleste årene fra 1889 til 1919. Det beste var 4. plasser i 1900 og 1901.

Bruken av Margit har stort sett ligget rundt 10-15 fødte i året siden 1970 og foreløpig fram til 2018. I 2018 var det 13 barn som fikk navnet.

Margit er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, som Sverige, Danmark, England og USA.

Derfor fungerer Margit godt nå:

Margit blir brukt fordi det er et navn med sterk norsk tradisjon. Det har vært lite brukt i mange tiår, og det kan passe å ta det fram igjen for en ny generasjon. Dessuten begynner navnet med på Ma- slik det har vært blant mange populære navn siden sent på 1900-tallet, slik som Malin, Maria, Marius, Martin og Mathias.

Det vil sannsynligvis bli værende rundt 10-15 fødte i året til tidlig i 2020-årene. Men det kan også øke, fordi mye mye brukte navn tidlig på 1900-tallet nå så smått har begynt å komme mer i bruk.

Varianter av Margit:

Magareta, Margarete, Margith, Margot, Margrete, Margrethe, Marit, Marita, Marjet, Marjit

Slik uttales Margit

MARR-gitt

Navn i samme sjanger som Margit

Annette, Benedicte, Carina, Dagfinn, Eirin, Gudrun, Haakon, Hilde, Inga, Jane, Karianne, Madeleine, Marta, Natalie, Oddbjørn, Philip, Raymond, Trond, Ulf, Vegar

Du kjenner Margit fra:

Forfattere Margit Sandemo og Margit Vea, sangen «Margit Hjukse» av bandet Gåte, motedesigner Margit Brandt

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Vanlige navn (brukt av over 1000 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLeia
Neste artikkelMargot
DEL