Arent

Arent

Arent

Navnet Arent har lang tradisjon for bruk i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 223 Sist oppdatert 16.11.20
Arent er en form av Arnt. Dette er nord-tyske former av Arnold. Arnold er opphavlig tysk og satt sammen av to ledd. Det første tilsvarer Arne på norsk, og betyr ørn. Andre delen -old tilsvarer -vald på norsk og betyr hersker. Arent blir også brukt som etternavn. Det er fornavnet tatt i bruk som etternavn for etterkommere i Tyskland, på samme måten som sen-navn ble til i Norge, som for eksempel Arentsen og Arntsen.

Så populært er Arent:

22 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Arent i Norge og andre land:

Arent var i bruk i Norge fra 1400-tallet, men på 1700-tallet var Arent og Arnt omtrent like mye brukt, og Arnt tok mer og mer over etter det. Denne endringen i skrift kan tyde på at Arnt var enda mer brukt i tale enn i skrift.

I 1801-folketellingen var det samlet registrert rundt 1500 med varianter av Arent og Arnt, med litt flere registrert med Arent-lignende former. I 1865 var det rundt 2650 med Arnt-former og bare vel 500 med Arent-former, og rundt 4400 og rundt 350 i 1910. Bruken av både Arent og Arnt falt i tiårene etter 1900.

Den 01.01.2020 var de 22 gutter/menn med Arent som første eller eneste fornavn. I alt 5 hadde Arent som etternavn. Det var 3056 Arnt.

Derfor fungerer Arent godt nå:

Arent blir helst brukt fordi det er et navn med gammel tradisjon i Norge. Det er mer enn hundre år siden det var mye brukt, og det kan passe å ta det i bruk for en ny generasjon. Arent er kort og nettopp det passer inn med en trend nå ut over 2000-tallet. Formen med ekstra e (Arent) kan kanskje virke litt mer spennende fordi den skiller seg fra det mer kjente Arnt. Med formen Arent unngår en også uttalen med sammenslått rn til én lyd, som noen ikke vil ha.

Varianter av Arent:

Ahrent, Arnau, Arno, Arnold, Arnoldus, Arnt, Noud

Slik uttales Arent

AA-rent

Navn i samme sjanger som Arent

Anfin, Anneth, Arnleiv, Dietmar, Eirini, Elfinn, Elizabet, Elze, Florent, Frej, Frimann, Fryderyk, Gerlinde, Helia, Henrik, Holm, Ia, Karleif, Kjellbjørg, Kristof, Lidun, Mentz, Minka, Oliana, Rajmund, Richart, Sigyn, Sirius, Steinulf, Suzette, Tilie, Tomass, Veline, Viar, Vilmike, Wim

Du kjenner Arent fra:

Kunstner Arent Christensen, fotballspiller Arent-Emil Hauge, politiker Arent M. Henriksen, gullsmed og maler Arent Greve

Jentevariant(er) av Arent:

Arentine, Arnolda, Arnoldine, Arntine

Relaterte lister:

Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: