Ålov

Ålov

Ålov

Ålov er et nordisk navn som betyr etterkommer. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 508 Sist oppdatert 22.04.22
Ålov og Olov, skrevet Alof og Olof i middelalderen, er et opphavlig nordisk jentenavn. Det var da jenteform av Olav. I veldig gammel form, Anu-leibar, er disse gutte- og jentenavnene satt sammen av forfar og etterkommer. Navnene kan dermed bety sønn eller datter av sine forfedre, eller far. Første del av navnet peker på forfedre/formødre, og den andre delen er den samme vi kjenner i navn som Leiv og Leif og er kjent som levning, altså noe som har blitt igjen. I navn vil det også si etterkommer.

Så populært er Ålov:

4 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Ålov i Norge og andre land:

Ålov og Olov ble brukt for jenter, og Olov også litt for gutter, i middelalderen. For jenter har Olov oftest blitt til Olaug fra 1700-tallet. Formen Ålov kom igjen litt i bruk fra rundt år 1900, men har vært lite brukt. Olov er litt i bruk for gutter/menn.

Den 01.01.2022 var det 4 jenter/kviner med Ålov som første eller eneste fornavn. På samme tid var det 6 jenter/kvinner og 34 gutter/menn med Olov som første eller eneste fornavn.

Derfor fungerer Ålov godt nå:

Dersom Ålov blir brukt for jenter på 2000-tallet, er det fordi navnet har litt gammel tradisjon og nordisk opphav. Navnet kort, noe som passer med trenden ut over 2000-tallet. Ålov har bare stemte lyder, blant annet den godt likte stemte konsonanten l.

Varianter av Ålov:

Olaug, Olava, Olea, Olou, Olov, Oluffa, Olufine

Slik uttales Ålov

Å-låv

Navn i samme sjanger som Ålov

Berulf, Chalotte, Dovre, Fridthjov, Hav, Herlov, Karlotte, Lodve, Lonnie, Lorentse, Lornts, Lotten, Lowe, Melodi, Mår, Nottov, Olov, Orm, Ovar, Ovidie, Thove, Tova, Tåle, Vilas, Vilgunn, Villen, Vilmike, Vindar, Vinsent, Vitus, Vivild, Vorin, Våle, Vårild, Ylve, Yva, Øivor, Øven

Guttevariant(er) av Ålov:

Ola, Olai, Olaus, Olav, Olaves, Olavus, Ole, Olle, Olof, Olov, Oluf

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: