Hartløv

Hartløv

Hartløv

Hartløv er et sjeldent navn som passer godt inn i trender nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 171 Sist oppdatert 06.04.22
Hartløv er sannsynligvis en norsk form av engelske guttenavnet Hartley. Det engelske fornavnet er hentet fra det engelske etternavnet Hartley. Opphavet er stednavn flere steder i England. Delen Hart- er hjort og hannhjort. Ley betyr åpning i skogen, ofte en rydningsplass for å drive jordbruk. Hartløv er også i bruk som etternavn. Det kan helst være den norske fornavnsformen tatt i bruk som etternavn.

Så populært er Hartløv:

4 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Hartløv i Norge og andre land:

Harløv er kjent i Norge siden 1820-årene, men særlig brukt i andre halvdelen av 1800-tallet til tidlig på 1900-tallet, mest i Nord-Norge. I 1865-folketellingen var det 2 menn som het Hartløv. I 1910 var det til sammen rundt 30 Hartløv og Hartløf. Slike skrivemåter kan ha blitt brukt om hverandre til tidlig på 1900-tallet. Her viser det nok også at uttalen også av Hartløv kan ha vært med f.

Den 01.01.2022 var det 4 gutter/men med Hartløv som første eller eneste fornavn, og under 4 eller ingen Hartløf. Det var samtidig 9 med Hartløv som etternavn.

Derfor fungerer Hartløv godt nå:

Hartløv kan bli brukt fordi det er blant navn som var i bruk rundt år 1900. Mange navn som var i bruk rundt år 1900 og like etter, kommer på nytt i bruk på 2000-tallet. Noen slike er Emma, Nora, Ella, Selma, Ada, Mathilde, Alfred, Aksel, Gustav, Herman, Ludvig, Theodor, Olav, Sverre.

Varianter av Hartløv:

Hartley, Hartløf

Slik uttales Hartløv

HART-løv, der RT ofte blir uttalt som én lyd, som i «stort» på Østlandet, i Trøndelag og deler av Nord-Norge. Ellers er det to lyder.

HART-løf, kan være litt brukt på norsk tidligere

Navn i samme sjanger som Hartløv

Aasbjørn, Agnor, Alstein, Annemarte, Bernhardt, Bjarthe, Charl, Charlott, Falkvard, Godthard, Gullbjørg, Hardin, Harlen, Harmoni, Hartly, Hartvig, Heaika, Kjønik, Lauge, Lenhard, Martea, Marton, Myrtle, Olborg, Othar, Rikart, Rikhardur, Sakse, Sarak, Sønke, Såve, Tharan, Zacharias

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: