Adelstein, og Adelsten, kommer fra det gammelengelske Ædelstan. Første delen betyr edel og god slekt, slik det også er for tyske navn med Adel- og Edel- som del. Og siste delen er stein (sten).

Sist oppdatert: 1. oktober 2021

Så populært er Adelstein:

Bruk av navnet Adelstein i Norge og andre land:

Navnet kom i bruk i Norge fra tidlig på 1800-tallet, helst i formene Adelsten og Adelsteen. Det var inspirert fra en historisk fortelling om den norske middelalderkongen Håkon Adelstensfostre som hadde vokst opp hos den engelske kongen Adelsten. Fortellingen bygde på Snorres kongesagaer. På 1800-tallet ble dobbeltnavnet Hakon Adelsten (Hakon med a, slik som i middelalderen) litt i bruk, til og med som trippelnavnet Hakon Adelsten Fostre. Fra sent på 1800-tallet ble Hakon til Håkon i norsk bruk, også i slike dobbentnavn. I 1910-folketellingen var det rundt 10 som het Hakon eller Haakon med Adelsten som andre fornavn.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen med Adelstein eller Adelsten som første eller eneste fornavn, og det samme med dobbeltnavn av Håkon og varianter av Adelstein.

Derfor fungerer Adelstein godt nå:

Adelstein kan bli brukt fordi navnet har tradisjon som fornavn i Norge gjennom to hundre år, og fordi det er del av navn for en norsk middelalderkonge.

Varianter av Adelstein:

Adelsten, Adelstreen

Slik uttales Adelstein

AA-del-stæjn

AA-del-stejn

Navn i samme sjanger som Adelstein

Aadel, Adelene, Adelinn, Alfred, Alstein, Amadea, Arthur, Bernadett, Delia, Delila, Delina, Edelmira, Edeltraud, Edvard, Edvin, Elsabet, Elselill, Elsi, Elsine, Halsten, Idella, Kader, Kardelen, Kolstein, Lavendel, Lindelin, Madelein, Madelin, Meidel, Odel, Truels, Vendel, Vendelin, Vilmike, Wendel, Wendela

Du kjenner Adelstein fra:

Pokerspiller Garrett Adelstein, skuespiller Paul Adelstein, journalist og forfatter Jake Adelstein

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelAdelsten
Neste artikkelJetmund
DEL