NavnGuttenavnArktander

Arktander

Arktander

Arktander

Visste du at Arktander betyr nordmann? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 514 Sist oppdatert 08.10.21
Arktander ble tatt i bruk som fornavn i Norge. Det kommer fra etternavnet Arktander (og Arctander). Det er opphavlig blitt til som et gresk navn laget av ord som betyr nordmann. Det greske arktikos som første delen ble laga av, betyr nordlig, slik vi også kjenner det i Arktis. Endingen -ander er gresk og betyr mann eller menneske, og er det samme som i navna Andreas og Anders.

Så populært er Arktander:

Bruk av navnet Arktander i Norge og andre land:

Arktander er kjent som fornavn i Norge fra midten av 1800-tallet. Det ble litt brukt fram til 1920-tallet da etternavn som fornavn ble forbudt i Norge. Fra rundt år 2000 er det igjen tillatt som fornavn fordi navnet har gammel fornavnstradisjon, rett nok med opphav i etternavn.

Navnet er gitt til barn i Norge på 2000-tallet.

Den 01.01.2021 var det under 4 med Arktander og Arctander som første eller eneste fornavn i Norge. Varianten Arctander er i bruk som etternavn.

Derfor fungerer Arktander godt nå:

Arktander, og andre gamle fornavn med opphav i etternavn, blir særlig brukt som oppkalling fra gammel fornavnsbruk i familien. Men de kan også brukes av andre som syns det er fine navn. Arktander har de mye brukte stemte konsonantene r og n. K, d og t er også mye brukt i guttenavn. Dessuten kan mange like betydningen nordmann.

Varianter av Arktander:

Arctander

Slik uttales Arktander

ark-TANN-der

Navn i samme sjanger som Arktander

Alver, Arkin, Aster, Betania, Broder, Constanze, Cristoffer, Elver, Gunter, Hester, Jeger, Johnatan, Kaiser, Konstanze, Kristher, Markvard, Master, Miller, Oktavian, Oktawia, Olliver, Pier, Rober, Sejer, Steiner, Sølver, Tancred, Tjark, Tørner, Vilmike, Wilber, Ølver

Jentevariant(er) av Arktander:

Arktandra

Relaterte lister:

Himmelske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Naturnavn
Navn som begynner på en vokal
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: