Aria kan ha nederlandsk eller finsk opphav. På nederlandsk er det en kortform av Adriana, som igjen er jentevariant av Adrian. Adrian kommer fra latinske Hadrianus – mann fra byen Hadria. I dag heter byen Adria og har gitt opphav til Adriaterhavet. Adria/Hadria betyr mørke. På finsk er Aria en variant av Arja, som trolig kommer fra Irja. Irja kan være russisk kjæleform av Irina som tilsvarer Irene. Irene er gresk og betyr fred. Irja kan også være avledet av et finsk stedsnavn som kommer av finsk form for Georg. Georg er gresk og betyr bonde.

Publisert: 24. januar 2019

Så populært er Aria:

I 2018 var Aria på delt 100. plass over de mest populære navnene gitt til jenter men ikke tatt med i den offisielle statistikken. Navnet kunne nådd høyere opp på listen om man slo sammen ulike skrivemåter av navnet.

Aria var ikke blant de 50 mest populære navnene gitt til jenter i 2017 eller 2016.

Bruk av navnet Aria i Norge og andre land:

Aria er et navn på vei opp i Norge nå. I 2018 var det på delt 100. plass, men kun ett av navnene på 100. plass er med i den offisielle statistikken. I tillegg til 61 som fikk navnet Aria, fikk også 28 navnet Arya. Slår man sammen skrivemåtene blir det 87 til sammen, og navnet ville delt plassering med Emily på 71. plass.

I Sverige og Danmark er ikke Aria mye brukt. I Danmark fikk for eksempel bare 6 barn navnet Aria i Danmark i årene 2015 og 2016, og ellers færre. Formen Arja er knapt brukt de siste 20 årene.

I USA er Aria på vei opp. Det kom inn i topp 1000 i år 2000 og har økt enormt fort. I 2012 kom navnet inn i topp 100. Foreløpig høyeste plassering er 20. plass i 2017.

Derfor fungerer Aria godt nå:

Navnet har mange av fellestrekkene vi ser ved populære navn for tiden – navnet er kort, rikt på vokaler, hvorav to er inntil hverandre, og det slutter på a.

Varianter av Aria:

Arja, Arya

Slik uttales Aria:

AAR-i-a, med trykk på den første a-en, som også har lang uttale.

Når skrivemåten er med i, vil nok i være den mest aktuelle uttalen. For varianten Arja er det naturlig med j-uttale.

Navn i samme sjanger som Aria:
Silja

Du kjenner Aria fra:

Finsk sanger Arja Saijonmaa

Guttevariant av Aria:

Frøy

Kilde: Navneforsker Ivar Utne

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelFrøya
Neste artikkelElena
DEL