Brynild

Brynild

Brynild

Brynild er et naturnavn. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 641 Sist oppdatert 26.02.21
Brynild er er guttenavn, og har annet opphav enn jentenavnet Brynhild. Guttenavnet Brynild er en lokal form av Brynjulf og Brynjulv. Brynjulf er et nordisk navn fra middelalderen. Delen Brynj- betyr brynje, altså et vern for kroppen. Delene -ulf og -ulv står for dyret ulv. I gammelnorsk ble navnet skrevet Brynjulf, med f-en uttalt som v. Guttenavnet Brynild er kjent i etternavnet Brynildsen og Brynhildsen. I jentenavnet Brynhild betyr delen -hild strid og kamp.

Så populært er Brynild:

Bruk av navnet Brynild i Norge og andre land:

Brynjulf og mange dialektformer var i brukt fra middelalderen fram til tidlig på 1900-tallet. Fra 1500-1600-tallet hadde da Brynild særlig blitt brukt i bergensområdet og i Østfold. I 1920- og 1930-årene ble Brynjulf og Brynjulv litt brukt, mest Brynjulf. Dette var former hentet fram fra middelalderen.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller ingen gutter/menn med Brynild, som første eller eneste fornavn, og heller ikke jenter/kvinner med den skrivemåten. Det var derimot 235 Brynjulf og 97 Brynjulv. Dessuten var det 573 Brynildsen og 148 Brynhildsen, begge bygd på guttenavnet Brynild.

Derfor fungerer Brynild godt nå:

Brynild vil helst bli brukt fordi det har tradisjon og gammel nordisk opphav. Kanskje noen vil kalle opp etter Brynild-dropsene. Brynild har lyder som er godt likt på 2000-tallet, særlig de tydelig stemte konsonantene n og l.

Navnet kan lett forveksles med jentenavnet Brynhild.

Varianter av Brynild:

Brynel, Brynhild, Brynild, Brynje, Brynjel, Brynjolf, Brynjul, Brynjulf, Brynjulv, Brønnil

Slik uttales Brynild

BRYY-nil

BRYY-nild, særlig på Vestlandet

Navn i samme sjanger som Brynild

Ambros, Berthold, Brunilda, Brygida, Bryn, Brynulf, Børjer, Cyprian, Dankert, Detlev, Ditlef, Ellef, Ellev, Ener, Eugen, Evert, Faltin, Finkel, Finnkjell, Gahr, Gar, Gilbert, Grynet, Gullak, Gundro, Gunerius, Gunnleik, Gøte, Haftor, Hagbart, Hellik, Mildfrid, Nille, Sirild, Vennila, Vårild

Du kjenner Brynild fra:

Godterifabrikken Brynild

Jentevariant(er) av Brynild:

Brynja

Relaterte lister:

Naturnavn
Navn fra dyreriket
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: