Kjærand har opphav i det gamle nordiske Hjarand/Hjarrand. Hjarrand ble tatt i bruk i Skandinavia i middelalderen. Det var en variant av et tysk navn satt sammen av to ord som betyr hær og skjold. Det skandinaviske navnet kan også ha engelsk bakgrunn, med samme betydning som det tyske.

Så populært er Kjærand:

10 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Kjærand i Norge og andre land:

Navnet Hjarrand hadde fra sent i middelalderen ble uttalt omtrent som kj-lyd i dag. Siden den lyden blir skrevet på mange måter i norsk, fikk også dette navnet mange ulike skrivemåter, helst med Kj-, Tj-og Ti/Thi først. Vi fikk helst navn med Tj- eller Ti-/Thi- først, som Tjerand, Tjærand og Tiæran/Thiæran. Det var klart færre med Kj-, som Kjærand og Kjerand. I 1801 var det samlet minst 100 med slike varianter, rundt 200 i 1865, og noe færre i 1910. Formene Jarand og Jaran finnes også, med 16 i 1910. I 1910 var det 7 samlet for Hjarrand og Hjarand.

Den 01.01.2021 var det 10 gutter/menn med Kjærand som første eller eneste fornavn, 19 Kjerand, 4 Kjeran, 44 Tjerand, 8 Tjæran, 7 Tjærand og 5 Hjarand.

Derfor fungerer Kjærand godt nå:

Kjærand kan bli brukt fordi det har tradisjon og nordisk opphav.

Varianter av Kjærand:

Hjarand, Hjarrand, Jaran, Jarand, Kierand, Kiæran, Kiærand, Kjeran, Kjerand, Kjæran, Thiæran, Tiæran, Tjarand, Tjeran, Tjerand, Tjæran, Tjærand

Slik uttales Kjærand

KJÆ-rann

KJÆÆ-rand, på deler av Vestlandet, og tydelig uttale ellers

Navn i samme sjanger som Kjærand

Armand, Askar, Babæk, Catinka, Gunnleik, Hellek, Herbrand, Jakobine, Jonfrid, Jonne, Jæger, Jørann, Jøren, Kader, Kamilia, Karelius, Karense, Karlina, Karlotta, Kassian, Kjærlaug, Kjølv, Konstance, Kristell, Lindbjørg, Nickoline, Olbjørn, Pernhild, Pær, Siljan, Tjærand, Øisten, Åsunn

Du kjenner Kjærand fra:

Sanger og skuespiller Kjærand Moe

Relaterte lister:

Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Søk andre navn

Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHerbjørn
Neste artikkelTjøstel
DEL