Bolette

Bolette

Bolette

Nå som nordiske navn er trendy kan det være fint å velge danske Bolette. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 773 Sist oppdatert 07.10.21
Bolette har blitt til i Danmark fra Bol. Bol er en kort form av Bodil. Bodil er opphavlig dansk form av det gamle nordiske navnet Bothild. Det er satt sammen av Bot som betyr bedring og, hild som betyr kamp og strid. Endingen -ette betyr liten, og tilsvarer endinger i de franske navnene Annette, Henriette og Jeanette, og navn laget på samme måten i andre land, som Talette og her i Bolette. Slike navn er også i bruk med -etta, som Boletta.

Så populært er Bolette:

18 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Bolette i Norge og andre land:

Bolette var noen brukt i Norge på 1700- og 1800-tallet, og tidlig på 1900-tallet. I 1910-folketellingen var det rundt 2270 kvinner med varianter av navnet, blant annet rundt 1900 skrevet Bolette, rundt 150 Bollette og rundt 90 Boletta. Skrivemåten med Boll- først viser at det var trykk på den første stavingen i uttale, en uttale som trolig var ganske vanlig, særlig på Østlandet og i Trøndelag. Uttalen har trolig ofte vært med -a til slutt i store deler av landet, selv om det ble vist lite i skrift.

Den 01.01.2021 var det 22 jenter/kvinner med Bolette som første eller eneste fornavn i Norge.

Derfor fungerer Bolette godt nå:

Bolette kan bli brukt fordi det har tradisjon. Navnet har også nordisk opphav. Navnet har konsonantlyden l, som er godt likt. Endingen -ette minner om gammel tradisjon.

Varianter av Bolette:

Bodhild, Bodil, Bodill, Boel, Bol, Bothild, Bothilda, Bothilde, Botilda, Botilde

Slik uttales Bolette

bo-LETT-e

BOLL-et-te, som eldre uttale på Østlandet og i Trøndelag

Navn i samme sjanger som Bolette

Aadne, Aasne, Adler, Anneth, Anveig, Asgerd, Bodvar, Boel, Bol, Cajsa, Charlotte, Cille, Constanze, Cristiane, Evolet, Franka, Frej, Gaja, Hanni, Holm, Ivelin, Jytte, Karleif, Kenza, Ketty, Kjellbjørg, Maribeth, Mattheus, Miljan, Oleiv, Olette, Pareli, Solhild, Vibe, Våle

Du kjenner Bolette fra:

Fotograf Bolette Berg, forfatter Bolette Christine Pavels Larsen, skuespiller Bolette Nørregaard Bang, maler Bolette Puggaard, musiker Bolette Roed

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn
Oldemorsnavn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: