Gjeske

Gjeske

Gjeske

Gjeske kan tolkes som "Lille Gjertrud" og er en fin måte å kalle opp på. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 235 Sist oppdatert 22.10.21
Jentenavnet Gjeske er norsk form av det tyske Geske. På tysk er det laget av Gesa, som er kortform av jentenavnet Gertrud, mest kjent som Gjertrud på norsk. Det tyske Gertrud er satt sammen av Gert, som betyr spyd, og trude, som betyr kraft og styrke. Delen -ke sist i Geske, og Gjeske, er en tysk ending som betyr liten, og som har blitt lagt til i opphavlige kjælenavn.

Så populært er Gjeske:

Bruk av navnet Gjeske i Norge og andre land:

Varianter av Gjeske har vært brukt i Norge fra 1600-tallet, og mest på 1700- og 1800-tallet, særlig i Trøndelag og Nord-Norge. 1910-folketellingen var det rundt 160 kvinner med varianter av navnet, mest Gisken, men også noen Gidsken, Jisken, Gjisken og Jesken. Gjeske og Geske var ikke med i den tellingen, men Gjeske har likevel vært litt brukt på 1800-tallet og senere, mens Geske var i bruk i kirkebøker og folketellinger fra 1700-tallet eller før. Disse skrivemåtene kan ha blitt brukt om hverandre for samme personer fram til tidlig på 1900-tallet.

Den 01.01.2021 var det under 4 eller inge jenter/kvinner med Gjeske som første eller eneste fornavn, og det samme for Geske. Gisken var det 41 av.

Derfor fungerer Gjeske godt nå:

Gjeske kan bli brukt fordi det har tradisjon i Norge.

Varianter av Gjeske:

Gertrud, Gertrude, Gesche, Gesine, Gidske, Gidskin, Giske, Gisken, Giskina, Giskine, Gjertrud, Gjesa, Gjesine, Gjesken, Gjeskine, Jesine, Jisken

Slik uttales Gjeske

JESS-ke

Navn i samme sjanger som Gjeske

Aaltje, Angjelina, Anjela, Anngjerd, Barche, Eljesa, Engelmine, Engjell, Gidsken, Gjertrude, Gjerulf, Gjest, Gjøri, Hendrikje, Hjertrud, Jeanethe, Jelte, Jenica, Jerker, Jesika, Jetmira, Maje, Marije, Mikjell, Sejer, Sofije, Targjerd, Terjei, Thilje, Thonje, Thorje, Welmike, Øllegaard

Guttevariant(er) av Gjeske:

Gerd, Gerhard, Gert, Gjert

Relaterte lister:

Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: