NavnJentenavnBernadette

Bernadette

Bernadette

Bernadette

Som motsetning til trenden med å velge veldig korte jentenavn ønsker nå flere særlig lange navn til barna sine. Da kan Bernadette passe godt å velge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 365 Sist oppdatert 15.10.21
Bernadette er et fransk navn. Første delen er fra Bernard, som er fransk form av Bernhard. Bernhard er opphavlig et tysk navn. De er satt sammen av to deler der Bern betyr bjørn og hard er hard. Endingen -ette er fransk og blir brukt sist i kjæleformer laget var fornavn, slik som i Henriette og Annette. Navnet Bernadette var på 1800-tallet kjent i Europa på grunn av en religiøs (kristen) åpenbaring som en Bernadette opplevde i Frankrike. Det nesten like Bernadotte finnes som etternavn, og har mest sannsynlig opphav i en fransk variant for gutter.

Så populært er Bernadette:

82 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Bernadette i Norge og andre land:

Bernadette er kommet til Norge med innvandring fra midt på 1900-tallet, men kan ellers også ha vært litt brukt blant norskfødte. Bruken har særlig økt med mer innvandring fra sent på 1900-tallet og ut over 2000-tallet.

Den 01.01.2007 var det 36 jenter/kvinner med Bernadette som første eller eneste fornavn. Den 01.01.2021 vart tallet økt til 76 jenter/kvinner, helst med innvandring, og lite eller ikke med fødsler.

Navnevarianten Bernadotte som fornavn var i bruk for begge kjønn fra tidlig på 1800-tallet, mest menn, oppkalt fra etternavnet til kong Karl Johan (Jean Baptiste Bernadotte).

Derfor fungerer Bernadette godt nå:

Bernadette kan bli brukt dels på grunn av tradisjon, og ellers med inspirasjon fra utlandet. Endingen -ette kan minne om tradisjon, men også om fransk kultur.

Varianter av Bernadette:

Berendina, Berentine, Bernadotte, Bernarda, Bernardine, Bernharda, Berntine

Slik uttales Bernadette

ber-na-DETT, på fransk, og helst også på norsk

børn-a-DETT, på engelsk

Navn i samme sjanger som Bernadette

Adalbert, Alain, Aleks, Asgerd, Berly, Berte, Bjørghild, Charlotte, Cornelis, Embret, Ethel, Filimon, Ingalill, Jannie, Jeannette, Jerry, Jonar, Jytte, Kaleb, Kjærsti, Lilla, Loyd, Mailinn, Meline, Mone, Nelli, Nikolina, Raimond, Ray, Rebeca, Rickard, Sandy, Skule, Vibeche, Violetta, Webjørn

Du kjenner Bernadette fra:

Skuespillere Bernadette Peters, Bernadette Beck og Bernadette Allyson, YouTuber Bernadette Banner, politikere Bernadette Devlin McAliskey og Bernadette Chirac, katolsk helgen Bernadette Soubirous (Saint Bernadette of Lourdes), musikkartist Bernadette Carroll

Guttevariant(er) av Bernadette:

Bernadot, Bernadotte, Bernard, Bernardo, Bernhard

Relaterte lister:

Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Tyske navn
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: