Seline

Seline

Seline

Seline er langt mindre brukt enn Celine – også i Norge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1935 Sist oppdatert 08.07.19
Seline er variant av Celine. Celine er et fransk navn som kan ha blitt til som kortform av latinske mannsnavn eller være fra navnene Marcellina eller Caellina. Dersom opphavet er Markus eller Marcellina, er opphavet fra den romerske krigsguden Mars, er betydningen ukjent. Caellina har bakgrunn i et romersk etternavn som sannsynligvis betyr himmel.

Så populært er Seline:

283 personer har dette navnet.
I 2023 var Seline på 519. plass i Topp 792 jentenavn 2023.
I 2022 var Seline på 436. plass i Topp 504 jentenavn 2022.

Bruk av navnet Seline i Norge og andre land:

Celine/Seline har vært svært lite brukt i Norge før sent på 1900-tallet. I 1910 var det 10 kvinner med navnet, som første eller øvrige navn.

Celine/Seline kom litt i bruk fra sent på 1960-tallet og økte særlig fra rundt 1990 og fram til rundt år 2000. De siste 10 årene har melom 5 og 19 barn i året fått navnet Seline. I 2018 var antallet 7. I tillegg fikk 88 barn navnet Celine samme år.

Seline er ikke slått sammen med Celine i topplisten til Statistisk sentralbyrå, selv om de ofte slår sammen like navn med ulike skrivemåter. Celine var alene på 67. plass. Slått sammen med Seline ville navnet vært på nivå med Sonja på 56. plass.

Seline er ikke å finne på topplister i land vi gjerne deler navnetrender med, men varianten Celine er populær i land som Sverige, England og USA.

Derfor fungerer Seline godt nå:

Bruken av Celine/Seline den første tiden i Norge, fra rundt 1970, kan ha vært særlig inspirert fra Frankrike, siden navnet var lite brukt i andre land før det. Den sterke veksten fra rundt 1990 kan mest sannsynlig være inspirasjon fra sangeren Celine Dion fra den fransktalende delen av Canada. Celine Dion ble kjent på 1980-tallet og vant blant annet European Song Contest (Melodi Grand Prix) for Sveits i 1988.

At navnet slår an i Norge og gjør det fortsatt, henger nok også sammen med lydene i navnet, med konsonantene l og n som har mye klang.

Varianter av Seline:

Celia, Celie, Celin, Celina, Celine, Marcela, Marcelina, Marceline, Marcella, Marchelie, Marselie, Selena, Selin, Selina

Slik uttales Seline

se-LII-ne, med trykk å i-en, som har lang uttale.

se-LIIN, med trykk å i-en, som har lang uttale. Dette er fransk uttale, men som blir brukt i flere land, blant annet i Sverige, men sannsynligvis lite i Norge.

Navn i samme sjanger som Seline

Aagot, Aasmund, Arnt, Aylin, Bella, Bernard, Birgitte, Dagrun, Eine, Emely, Katja, Lana, Leonardo, Livia, Lucy, Lyder, Mathilda, Mathis, Nova, Olava, Olivier, Pavel, Pelle, Steffan, Sylwester, Tanya, Theresa, Timothy, Toni, Une, Urszula, Violeta, Yngvar

Du kjenner Seline fra:

Skuespiller Seline Hizli, karakteren Seline i tv-serien «The Vampire Diaries»

Guttevariant(er) av Seline:

Marcel, Marcello, Marcellus, Marcus, Markus

Relaterte lister:

Himmelske navn
Klassiske navn
Naturnavn
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på -ine
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Topp 792 jentenavn 2023
Topp 504 jentenavn 2022
Topp 710 jentenavn 2021

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: