Noen navn kan gis til både gutter og jenter, og kalles gjerne unisex-navn. I Sverige og USA blir det stadig flere slike navn, og kanskje er bølgen på vei hit også? Her har vi valgt ut over 450 unisex-navn som brukes i Norge.

Sist oppdatert: 19. juni 2019

Ifølge lister fra Statistisk sentralbyrå er det over 1000 navn som brukes av begge kjønn i Norge i dag. Mange er utenlandske, gjerne fra Asia.

– Det finnes helt like navn i bruk for begge kjønn, og som blir godkjent til bruk for begge kjønn. Det dreier seg som oftest om navn med ulikt opphav – gjerne fra ulike språk eller dialekter, men som tilfeldigvis er helt like. I noen få tilfeller blir navn med samme opphav brukt til begge kjønn, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

På vei vekk fra guttenavn og jentenavn?

Utne forteller at det i Storbritannia og USA ikke er navnelover som skiller mellom gutte- og jentenavn. Dermed kan man gi alle navn uavhengig av kjønn.

I Sverige er også navneloven endret for å åpne for bruk av navn på tvers av kjønn både for barn og voksne. I 2019 skjedde det samme på Island.

– Etter hvert kan nok dette også påvirke utviklingen i Norge, tror Utne.

Slik det er nå må navn altså ha det som kalles for tradisjon for bruk av det enkelte navnet for det aktuelle kjønnet.

– Dette er avhengig av hvor navnet er brukt. For land med navnelover som skiller mellom gutte- og jentenavn er kravet minst 5 bærere av det aktuelle kjønnet de siste 20 årene. Dette er på verdensbasis, forklarer Utne.

For navn brukt i land som Storbritannia og USA uten begrensning for kjønn, må det være minst 500 personer av det kjønnet navnet er tenkt brukt til de siste 20 årene. I praksis kan man si at dersom navnet for eksempel er på topp 1000 i USA nå, så er dette kriteriet oppfylt.

Også i Norge er det mulig for voksne å endre navn til et brukt for motsatt kjønn, dersom man selv mener å føle seg av motsatt kjønn.

Kommer unisex-navnebølgen fra USA hit?

Stadig flere navn i USA blir regnet som unisex-navn – ofte navn som andre steder knyttes til ett av kjønnene. Trenden er imidlertid gammel i USA.

– Før midten av 1900-tallet ble ofte samme navn brukt for begge kjønn. Midt på 1900-tallet var dette gjerne navn som sluttet på -y eller -ie, som Bennie, Billie eller Sandy. Etter hvert har også tradisjonelle fornavn blitt brukt for begge kjønn – for eksempel Barbara, Gabriel og Alexander. Der er det også vanlig at etternavn blir brukt som fornavn for begge kjønn, som Leslie og Jordan, sier Utne.

Navnene er også brukt for begge kjønn i Norge, og Utne lurer på om de kan ha kommet hit med innvandring fra USA.

Christian har for eksempel en flere hundre år lang tradisjon som både gutte- og jentenavn, og betyr kristen.

– Nå på 2000-tallet hentes gjerne unisex-navn i USA fra positive ord i språket, stedsnavn og etternavn. For eksempel Jade, Ryan, Riley, Avery, Madison, Aubrey og Skylar, sier Utne.

Etternavn som fornavn

I Norge er det ikke lov til å bruke etternavn som fornavn dersom navnet ikke har tradisjon som fornavn.

– Barn kan for eksempel ikke hete Haugen eller Tveit. Men navn som Helle, Mandela, Dale og Aune kan brukes som fornavn. Mandala er fornavn for begge kjønn i Sverige, og de andre i Norge. Når det er sånn, kan de også brukes som fornavn til begge kjønn i Norge nå. Andre eksempler er Hagen som er etternavn, men også gammel variant av Håkon, og Vik som er guttenavn i Danmark og Nederland, og som også kan brukes i Norge. Andre navn som er etternavn i andre land, men ikke i Norge, kan brukes som fornavn i Norge, for eksempel Trump. Navnet gjelder for det kjønnet det først blir tatt i bruk for, sier Utne.

Økning i bruk a unisex-navn i Norge skyldes i hovedsak innvandring

Mens noe av økningen i bruk av samme navn for begge kjønn skyldes at norske foreldre lar seg inspirere av internasjonale trender, skyldes mesteparten av økningen ifølge Utne innavndring.

– Det finnes navn som er jentenavn i ett land og guttenavn i et annet. Når bærerne av navnene kommer til Norge, bidrar det til økning i bruk av unisex-navn her. For eksempel er Nicola, Luca, Daniele, Emanuele, Gabriele, Michele og Simone guttenavn i Italia, men jentenavn i Frankrike. Laurence er jentenavn i Frankrike, men guttenavn i England. Og Claude og Dominique er begge brukt til begge kjønn i Frankrike, sier Utne.

Selv om navnene er helt like, kan de altså ofte ha ulikt opphav.

– Guttenavnet Kari er i bruk i Finnland og Island. På finsk kommer det av navn som Makarios. Islendingene har Kari fra det gamle nordiske guttenavnet Kari som tilsvarer navnet som i dag brukes som Kåre i Norge. På islandsk skrives det Kári og blir uttalt /KAORI/. Jentenavnet Ola er i bruk i USA og Nigeria, og også litt i Norge, sier Utne.

Videre forklarer han at guttenavnet Kim kommer fra Joakim, mens jentenavnet Kim kommer fra Kimberley.

Andre navn som er like, men har ulikt opphav er Gerd, Anne, Iben, Robin, Isa, Sølve, Frøy, Kristen, Kristian, Kristinn og Svale.

I navnelistene vi har tilgang til, er det kun oppgitt navn som brukes av minst fire av hvert kjønn. Vi har gjort et utvalg av dem.

Kjælenavn, kortformer og ord som blir til navn

Noen av navnene har blitt til ved å forkorte navn – for eksempel Alexander og Alexandra til Alex. Eller ved at lignende navn har fått samme kjælenavn – for eksempel Nicholas og Nicole til Nicky.

– Eksempler på disse typene navn kan være Antonie, Charlie, Christy, Johnny, Kerry, Nicki, Nikki, Kris, Kriss, Love, Sascha, Sasha og Vanja, sier Utne.

En annen måte å lage navn som kan brukes til både gutter og jenter på, er å lete etter ord som kan fungere som navn. Victory, Vilje, Lykke, Ravn og engelske Hope er slike eksempler.

Fordeler og ulemper ved å velge unisex-navn

Spiller det noen rolle om man umiddelbart vet om personen er gutt eller jente ut fra navnet? Eller blir det bare rot hvis alle navn kan brukes uavhengig av kjønn?

– En fordel kan være at det kan være enklere om man ikke føler seg som ett av de tradisjonelle kjønnene. Ulemper kan være uklarheter om bærere er gutt eller jente – og også grunnen til at forskjellen er regulert, sier Utne.

Unisex-navnene navneforskeren mener du godt kan velge

Vi spurte Utne hvilke unisex-navn han tror foreldre liker nå.

Alex, Andrea, Aria, Ariel, Charlie, Chris, Daniele, Dominique, Eden, Gabriele, Helje, Helle, Iben, Jasmin, Kim, Kriss, Luca, Marian, Max, Mica, Mika, Michele, Morgan, Nicki, Nicky, Nikki, Noor, Nore, Regin, Reine, Sam, Sascha, Sasha, Simone, Sydney, Svale, Sølve, Vanja, Vilje, Ville og Winter kan fungere nå, sier han.

Oppleves navnene som unisex-navn?

Enkelte navn som brukes til både gutter og jenter i Norge er ikke navn man kanskje tenker på som unisex-navn – for eksempel Jonas og Emma. Og andelen for hvert av kjønnene er svært ulik, med bare noen helt få bærere av det ene kjønnet.

– Det er nok bare noen få navn som oppfattes som unisex-navn. Det kan være navn som Alex, Ariel, Benny, Chris, Iben, Jøran, Kim, Luca, Noor, Robin, Sydney og Tony. Ellers er det nok ikke mange som man tenker på som unisex-navn. Grunnen er nettopp at navnene stort sett er brukt for ett av kjønnene. Noen av navnene som er omtrent like mye brukt til jenter og gutter er gjerne fra andre språk, og lite brukt i Norge, slik at de ikke blir lagt merke til, sier Utne.

Her er et utvalg på drøyt 450 navn som brukes til begge kjønn i Norge i dag:

A

Abrar, Adam, Adama, Adan, Adar, Adel, Aden, Adria, Adrian, Adriel, Afnan, Afshin, Agne, Ah, Ahed, Ahmed, Aiman, Aime, Aimen, Akhtar, Aki, Akram, Ala, Alaa, Alan, Aldis, Ale, Alem, Ales, Alex, Alexander, Alexis, Ali, Alija, Alin, Alis, Alix, Ally, Almas, Alpha, Alvi, Aman, Amandeep, Amani, Amar, Amarjit, Amel, Amen, Amin, Amine, Amor, Amrit, An, Anan, Ananda, Andi, Andrea, Andreja, Andri, Andy, Angel, Anis, Anmol,  Anne, Ansar, Antonie, Anwar, Ara, Aram, Aran, Araya, Ari, Aria, Arian, Ariel, Arin, Aris, Arly, Armin, Arshad, Arun, Arya, Aryan, Ashley, Ashti, Asil, Ask, Aubrey, Audun, Augustine, Aune, Avery, Awat, Awet, Ayaan, Ayan, Azam, Azhar, Aziz

B

Bailey, Bela, Benny, Blessing, Bo

C

Cai, Cam, Camille, Carol, Casey, Cecil, Celestine, Charlie, Chris, Chriss, Christian, Christy, Claude, Conny

D

Dale, Dan, Dana, Daniele, Danila, Dara, Daria, Darin, Daryl, Davin, Deniz, Desire, Desta, Didar, Dilan, Dima, Divine, Dominique

E

Eddy, Eden, Eike, Eili, Eiman, Eine, Eir, Eli, Elia, Elian, Elias, Elija, Elliot, Ellis, Elvin, Emile, Emma, Enea, Engel, Erin, Eris, Evan, Evian, Evin

F

Felix, Fenan, Finan, France, Francis, Frøy

G

Gabi, Gabriel, Gabriele, Genesis, Gerd, Gia, Gill, Glenn, Gull, Gunne, Gyrd, Gøran

H

Hamsa, Hanna, Hannan, Hari, Harman, Harminder, Hedly, Heike, Helje, Helle, Herlaug, Hermon, Hilary

I

Ian, Iben, Ikram, Ilja, Iman, Imran, Inge, Ira, Isa, Isak, Iva, Ivan, Ive, Iver

J

Jackie, Jacky, Jade, Jamal, Jamie, Jan, Janis, Janke, Janne, Jannik, Jard, Jasmin, Jay, Jean, Jesse, Jessie, Jo, Joan, Jodi, Joey, Johnny, Jolly, Jona, Jonah, Jonas, Jone, Joni, Jonne, Jonny, Jordan, Joran, Jose, Joy, Juan, Judi, Julian, Justin, Justine, Jøran, Jørand, Jørann

K

Kader, Kai, Kam, Kamal, Kara, Karen, Kari, Karim, Karly, Karol, Kasper, Kay, Kaya, Keith, Kelly, Kenna, Kenneth, Kenny, Kerry, Kevin, Kia, Kien, Kim, Kimmy, King, Kiran, Kirby, Kitti, Kris, Kriss, Kristen, Kristinn

L

Laurence, Lavin, Lee, Leigh, Lemar, Len, Lenny, Leo, Leon, Leslie, Levi, Levy, Lian, Liem, Lillan, Lind, Lindsay, Lindy, Lis, Lois, Loren, Louie, Love, Lovis, Luca, Lucas, Lucky, Luka, Lukas, Lynn

M

Magni, Mai, Maisam, Maki, Mako, Malek, Mardin, Margo, Marian, Marin, Marion, Maris, Marley, Martin, Mateja, Max, Maxime, Merlin, Meron, Mica, Micah, Micha, Michal, Michel, Michele, Michell, Mika, Mikal, Milad, Milan, Milen, Million, Mina, Mino, Mio, Mo, Mobin, Moe, Morgan, My

N

Nana, Nedal, Neri, Nermin, Nicki, Nicky, Nicola, Nidal, Niki, Nikita, Nikki, Nikola, Nilo, Nilma, Nino, Noah, Nobel, Noel, Noha, Noor, Nor, Nore, Nori, Nuri

O

Ola, Oli, Olin, Oliver, Olli, Olov, Orla, Osman

P

Paris, Pil, Pim, Po, Precious

Q

Quinn

R

Rafal, Ramin, Randy, Ravn, Ray, Regin, Reine, Remy, Rene, Renee, Rio, Roan, Robin, Rode, Roman, Rosario, Rowan, Rubin, Rudi, Rudy, Runi, Russel, Ryan

S

Sade, Salem, Salve, Sam, Sana, Sandar, Sandi, Sandy, Sari, Saron, Sascha, Sasha, Sau, Sava, Sebastian, Shane, Shannon, Sharon, Sidney, Silas, Sim, Simon, Simone, Sina, Sivan, Sky, Sol, Sole, Soma, Sonny, Storm, Sultan, Sunny, Svale, Sydney, Sølve, Sølvi

T

Tao, Tara, Taran, Tarik, Taylor, Teddy, Terje, Terry, Theo, Thom, Thomas, Thorin, Tim, Toni, Tonni, Tonny, Tony, Toran, Tore, Torin, Tracy, Tyler

U

Uma, Une

V

Valdis, Vale, Valentine, Valery, Van, Vanja, Vendel, Victory, Vide, Vidan, Vilje, Ville, Vinni, Vinnie, Vinny

W

Wally, Waris, Wing, Winter

Z

Zain, Zion

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Hva synes du om artikkelen?