Christen

Christen

Christen

Christen har bibelsk opprinnelse. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 417 Sist oppdatert 06.04.21
Christen og Kristen er norsk og dansk form av Kristian. Kristian er gresk og var først et kallenavn på kristne. Bakgrunnen for navnet er Kristus, som er gresk for det hebraiske Massias, som betyr herrens salvede. Det vil si en som er knyttet til Gud ved en seremoni med påsmøring av salve.

Så populært er Christen:

199 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Christen i Norge og andre land:

Christen og Kristen var mye brukt på 1600- til 1800-tallet. Bruken sank i andre halvdelen av 1800-tallet, og har sunket videre gjennom 1900-tallet. Skrivemåten Christen var den klart vanligste til rundt midten av 1800-tallet. Fra andre halvdel av 1800-tallet tok Kristen mer og mer over.

Ved inngangen til 2021 var det 207 gutter/menn med Christen som første eller eneste fornavn, og det var på 864. plass blant navn for gutter/menn i Norge. På samme tid var det 709 gutter/menn som het Kristen. Skrivemåten Kristen er også noe i bruk for kvinner i Norge, som en engelsk variant av Kristine.

I USA var Christen blant de 1000 mest brukte jentenavnene fra rundt 1970 til 1997. Siden har ikke navnet vært på listen.

Derfor fungerer Christen godt nå:

Christen vil helst bli brukt fordi det er et navn med gammel tradisjon i Norge. Og særlig skrivemåten med Chr viser gammel tradisjon.

Bruken på 2000-tallet er foreløpig ubetydelig både for Christen og Kristen i Norge.

Varianter av Christen:

Chris, Christel, Christer, Christiaan, Christian, Christin, Cristian, Cristiano, Karsten, Kris, Kriss, Kristen, Krister, Kristian, Kristijan, Kristin, Kristjan, Kristján, Krisztian, Krystian, Risto, Tian

Slik uttales Christen

KRISS-tn, er vanlig uttale

KRISS-ten, er tydeligere uttale, brukes også på engelsk

KRESS-tn, eldre uttale i store deler av landet

Navn i samme sjanger som Christen

Alena, Annemarie, Annicken, Arnhild, Audhild, Berith, Berthe, Bertil, Carsten, Catarina, Cathinka, Cesilie, Eleah, Elma, Esten, Falk, Frithjof, Gudbrand, Heath, Jøran, Liana, Runhild, Sigvart, Skage, Svanaug, Sylva, Synneve, Syvert, Thorfinn, Thorolf, Thorunn, Tilia, Tinus, Tobin, Tommi, Torgun, Valentin, Øyvin

Du kjenner Christen fra:

Fotballspillere Christen Press og Christen Westphal, dikter Christen Pram, malere Christen Brun og Christen Købke, skuespillere Christen Harper og Christen Mooney

Jentevariant(er) av Christen:

Christel, Christen, Christiana, Christiane, Kristen, Kristi, Kristiana, Kristianna

Relaterte lister:

Klassiske navn
Lange navn (8 eller flere bokstaver)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: