Abe

Abe

Abe

Abe er et kort unisex-navn som kan passe fint inn i trender nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 155 Sist oppdatert 14.03.22
Abe er både gutte- og jentenavn. Som guttenavn er det i flere europeiske land kortform av Abraham og av tyske navn med Adel- eller Al- først i navnet og med b- først i andre del av navnet, som Albert og Alberik. I Sverige er Abbe, med to b-er, i tillegg regnet som kortform av Albin. Abraham er et hebraisk navn fra Bibelen. Det betyr far er opphøyd eller far til mange (folkeslag). Den første delene i tyske navn kan enten komme fra Adel, som betyr god slekt, eller fra Alb, som vil si det mytiske vesenet alv. I Albert betyr -bert lysende og skinnende. Og -rik i Alberik betyr mektig. Albin blir helst forklart som et opphavlig latinsk navn som betyr hvit. Det blir også forklart som et gammel nordisk navn satt sammen av alv (hulder) og venn, men det er en mindre sannsynlig forklaring. Som jentenavn er Abe kortform av jenteformer av flere av de samme navnene som for gutter, men kanskje også av for eksempel Abelone. Abelone har blitt til som dansk form av det greske Apollonia. Apollonia betyr viet (hellig tilknytning) til guden Apollon. Abe er også i bruk som etternavn. Det kan ha opphav i fornavn brukt som etternavn.

Så populært er Abe:

4 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Abe i Norge og andre land:

Abe er kjent for begge kjønn i Norge fra tidlig på 1800-tallet, men det er uklart når det er offisielle navn, og når det er kortformer av lengre navn gitt etter fødsel. I 1865-folketellingen var det 1 kvinne og ingen i 1910. Det fins noen titalls til sammen i kirkebøker, helst som voksne, men også noen få barn for begge kjønn.

Den 01.01.2022 var det 4 gutter/menn med Abe som første eller eneste fornavn, og under 4 eller ingen jenter/kvinner. På samme tid var det 14 med Abe som etternavn.

I USA var Abe i topp 1000 for gutter fra 1900 til 1961, med beste plasseringer tidlig på 1900-tallet.

Derfor fungerer Abe godt nå:

Abe kan bli brukt fordi det har litt tradisjon i Norge, eller bli inspirert fra utlandet.

Varianter av Abe:

Abraham, Alberik, Albert, Albin

Slik uttales Abe

AA-be

EIB på engelsk

Navn i samme sjanger som Abe

Abdulaziz, Aike, Athalie, Barnaby, Bertie, Beverley, Bobbie, Bodhi, Boo, Cobe, Jaap, Jeroen, Sammy, Saphira, Shay, Shayne, Sheilla, Sherryl, Sloane, Stiven, Success, Sussi, Teddie, Teresie, Vannessa, Vickie, Victory, Vivica, Wendi, Willibald, Winna, Winona, Zayne, Zeb

Du kjenner Abe fra:

Skuespillere Abe Vigoda (Abraham Charles Vigoda) og Abe Forsythe (Abraham Forsythe), trommeslager Abe Laboriel Jr. (Abraham Laboriel Jr.), musikkartist Abe Anderson, komiker Abe Burrows, musiker Abe Cunningham (Abraham Benjamin Cunningham), DJ Abe Duque

Jentevariant(er) av Abe:

Abelone, Alberta, Alberte, Albertine

Relaterte lister:

Bibelnavn
Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som begynner på en vokal
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Sjeldne navn (færre enn 10 personer)
Tyske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: