NavnNavnetoppen utlandetNavnetoppen i England og Wales 2021

Navnetoppen i England og Wales 2021

Pappa med lille Henry eller Willow? Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 1654 Sist oppdatert 06.10.22
Olivia forble i 2021 det mest brukte jentenavnet i England og Wales – for sjette år på rad. For guttene måtte toppnavnet fra 2020, Oliver, se seg forbigått av Noah. Og for første gang siden de begynte med årlig navnestatistikk i England var Jack ute av topp 10.

Ulike land publiserer sin navnestatistikk på ulike tider gjennom året. Ett av de tregeste landene ut med sin statistikk er England og Wales. Deres statistikk for 2021 ble først publisert i oktober 2021.

Kort oppsummert var det ingen store endringer fra 2020 til 2021, bortsett fra at det endelig er et nytt navn på topp for gutter – Noah, etter åtte år med Oliver på topp.

– Interessant nok var ikke Noah på topp i noen av de engelske regionene, men har økt i de fleste regionene siden 2020, og tok samlet sett førsteplassen, sa James Tucker, Head of Health and Life Events Analysis ved Office for National Statistics i en pressemelding.

Mye likt, men også mye ulikt mellom Norge og England

Mange av navnene på topplisten til England og Wales er godt kjente og mye brukt i Norge også nå. Men det er også navn som oppleves som fremmede for oss.

Navn fra Bibelen og navn med de godt likte stemte konsonantene l og m er like vanlige i England som i Norge. Men navnetoppen i England og Wales skiller seg fra den norske med at det er mye bruk av plantenavn for jenter, etternavn som fornavn for gutter, og mange navn med i-lyd til sist for både gutter og jenter, sier navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Han sier videre at det er mer vanlig med vokal sist for gutter i England og Wales, og konsonant sist for jenter enn det er i Norge.

– Navn med to vokaler inntil hverandre, men i hver sine stavelser, som i Noah og Sophia, er halvparten så mye brukt i England og Wales som i Norge, sier Utne.

Gjelder de samme trendene i England og USA?

Det er fort gjort å tenke at navnetrendene i England også bør passe bra i andre engelskspråklige land.

– Navnebruken i England ligner mye på bruken i USA, med at det er mye bruk av etternavn som fornavn, og navn som slutter på i-lyd. Etternavn som fornavn er riktignok litt mindre i bruk i England. Og mens etternavn brukes som fornavn for både gutter og jenter i USA, brukes slike navn helst til gutter i England og Wales. Mens navn som slutter på i-lyd brukes mye til både jenter og gutter i England og Wales, er det klart mest brukt i jentenavn i USA, sier Utne.

Topp 20 for gutter:

1. Noah
2. Oliver
3. George
4. Arthur
5. Muhammad
6. Leo
7. Harry
8. Oscar
9. Archie
10. Henry
11. Theodore
12. Freddie
13. Jack
14. Charlie
15. Theo
16. Alfie
17. Jacob
18. Thomas
19. Finley
20. Arlo

Topp 20 for jenter:

1. Olivia
2. Amelia
3. Isla
4. Ava
5. Ivy
6. Freya
7. Lily
8. Florence
9. Mia
10. Willow
11. Rosie
12. Sophia
13. Isabella
14. Grace
15. Daisy
16. Sienna
17. Poppy
18. Elsie
19. Emily
20. Ella

Unge og eldre mødre velger ulike navn

Mødre over 35 år fortsatte trenden med å velge tradisjonelle navn, som Thomas, mens yngre mødre oftere valgte forkortede varianter, som Tommy. For mødre under 25 år var halvparten av navnene i topp ti for gutter slike kortversjoner. For mødre over 35 år var det bare ett slikt navn i topp ti.

Elijah og Arlo fantes bare i topp ti for mødre under 25 år, og Alexander og Thomas var bare i topp ti for mødre over 35 år. For jentenavn var Willow, Isabella, Harper og Delilah bare å finne i topp ti for mødre under 25 år, mens Charlotte, Grace, Sophie og Sophia var mer brukt av mødre over 35 år.

Noen nye navn i topp 10 og topp 100

Henry erstattet Jack i topp ti for gutter, og Freya, Florence og Willow erstattet Isabella, Rosie og Sophia for jentene i topp ti.

Nye navn i topp 100 for gutter var Blake, Brody, Kai, Rupert, Tobias og Nathan, og for jenter Lara, Beatrice og Sara. Det er første gang Rupert og Brody er i topp 100 i England og Wales.

Navnene i topp 100 med størst økning fra 2020 til 2021 var Brody for gutter og Olive for jenter.

Navnene på vei ut

Mens noen navn øker, faller andre nedover listene, og kanskje til og med ut av dem. Blant navnene som har vært lite brukt i England og Wales de siste årene finner vi Leslie, Clifford, Nigel og Norman for gutter, og Glenda og Kerry for jenter.

Trendy plantenavn for jenter

På topplisten finner vi mange jentenavn fra blomster og planter. De mest populære er Ivy, Lily, Florence, Willow, Rosie, Daisy, Poppy, Rose, Iris, Olive, Eden, Jasmine, Holly og Lilly. Alle navnene er i topp 100. Navneforsker Ivar Utne mener at Rosie, Rose og Lily/Lilly kanskje er de norske foreldre lettest kan ta i bruk.


Etternavn som fornavn er ikke vanlig i Norge

Mens det er trendy å bruke etternavn som fornavn i England og USA, forbyr den norske navneloven i stor grad å gjøre det samme her hjemme. Det finnes unntak – blant annet om etternavnene er mye i bruk som fornavn i andre land. Dermed skulle det gå fint å velge slike navn fra topplistene til England og USA, men det skjer foreløpig lite i Norge.

– De mest brukte etternavnene som fornavn i England i 2021 var Arlo, Mason, Harrison, Jaxon, Logan, Dylan, Hudson, Hunter og Oakley for gutter, og Harper, Hallie og Darcie for jenter, sier Utne.

Populært med i-lyd i slutten av navn

I England er navn med i-lyd til slutt svært mye brukt. Også i Norge har slike navn kommet litt mer i bruk de siste årene, men vi er langt bak britene. I England er det vanlig med navn som slutter på i-lyd både til gutter og jenter, mens det i Norge er vanligst for jenter.

– De mest brukte jentenavnene som slutter på i-lyd er Ivy, Lily, Rosie, Emily, Poppy, Evie, Elsie, Daisy og Phoebe. For guttene er Harry, Archie, Henry, Freddie, Charlie, Alfie, Finley og Tommy mest brukt. Det finnes mange flere nedover listene, sier Utne.

Han mener at de fleste jentenavnene også vil passe godt å velge i Norge nå, men tror mest på Henry, Freddie, Tommy og kanskje også Charlie for guttene.


Trendy med guttenavn som slutter på vokal

I Norge er det blitt mye mer vanlig med vokallyd i slutten av guttenavn de siste årene. For jenter har trenden vart lenger. Den samme trenden ser vi i England og Wales. I tillegg til navnene nevnt over som slutter på i-lyd, finner vi disse navnene i toppen som slutter på vokal: Noah, Leo, Theo, Arlo, Luca, Elijah, Hugo, Ezra og Milo.

– Mange av disse navnene kan passe godt også for norske barn nå, men Elijah og Ezra virker kanskje litt fremmede i skrivemåten, sier Utne.

Vanligere at jentenavn slutter på konsonantlyd i England

Jentenavn flest i Norge slutter på a eller andre vokaler. Men noen slutter også på konsonantlyd. Dette er vanligere i England. Noen av navnene slutter på vokal som ikke uttales. De vanligste er Florence, Willow, Grace, Evelyn, Charlotte, Harper, Alice og Isabelle.

– E til sist i flere av disse jentenavnene uttales ikke på engelsk, men vil få vokaluttale sist på norsk. Blant disse navnene vil vel foreldre i Norge helst velge Evelyn, Charlotte og Isabelle. Det går også an å uttale Alice både med og uten e til sist, sier Utne.

Dette er mer trendy i Norge

I noen navn finner vi to vokaler inntil hverandre, men som uttales i to ulike stavelser. Dette er vanligere i toppnavn i Norge enn i England og Wales. Slike navn i topplisten i England og Wales er Olivia, Amelia, Mia, Sophia, Sienna, Sofia, Aria, Chloe og Eleanor for jenter, og Noah, Leo, Theodore, Theo, William, Sebastian, Louie, Louis og Samuel for gutter.

– De fleste av disse blir også brukt i Norge. Sienna og Aria kan passe som nye tilskudd hos oss. Enkelte navn kan norske foreldre være litt mer usikre på på grunn av uttale og skrivemåte, eller fordi det finnes norske alternativer som er mye mer i bruk, sier Utne.

Bibelnavn trendy for gutter både i Norge og England

Bibelbølgen for gutter har vart lenge både her til lands og i England og Wales. De mest brukte bibelnavnene for gutter i England og Wales i 2021 var Noah, Jacob, Thomas, Lucas, Isaac, Luca, James, Elijah og Jude.

– Dette er navnene slik de finnes i engelske bibler. I England var det bare ett bibelsk navn i topp ti for gutter, mens det var fem i Norge i 2021, sier Utne.

Han tror ikke Thomas vil komme tilbake i Norge på et par tiår ennå, og de norske formene Isak og Elias blir nok mer brukt enn Isaac og Elijah.

Jude er ikke navnet på Judas i Bibelen, men det føles kanskje for nært for mange likevel, sier Utne.

For jentene finnes bibelnavnene Eva, Chloe, Elizabeth, Maria, Hannah, Eden, Anna og Sara i topplisten i England og Wales.

Read also


Populære navn inneholder l og/eller m

Både i Norge og England og Wales finner vi de stemte konsonantene l og m i mange av de mest brukte navnene.

– Begge steder er l brukt i halvparten av jentenavnene og vel en tredel av guttenavnene. M er også mye brukt både for gutter og jenter, sier Utne.

De mest brukte jentenavnene med l var Olivia, Isla, Lily, Florence og Willow, og for guttene Oliver og Leo. For jentenavn med m var Amelia og Mia best brukt, og for guttene Muhammad.

– Navnene Isla, Florence og Willow oppleves nok foreløpig litt fremmede i Norge, men ting kan fort endre seg her, avslutter Utne.

På jakt etter det perfekte navnet til ditt barn? Prøv Babyverdens navneverktøy!

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: