Conny

Conny

Conny

Conny er et unisexnavn som foreløpig er mest i bruk til jenter/kvinner i Norge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 299 Sist oppdatert 29.11.21
Conny er i bruk for både jenter og gutter. For jenter er det opphavlig kjæleform av Constanse. Constanse, og Konstanse, har latinsk opphav i Constantia, som er jentevariant av guttenavnet Constantius, som vi også kjenner i varianten Konstantin. Navnene betyr stø, fast, trofast, og vi kjenne det igjen i substantivet konstant. Conny og Konny finnes som guttenavn, og har blitt til som kjæleform av Konrad/Conrad. Conrad og Konrad kommer fra tysk og er satt sammen av to deler som betyr modig og rådgiver.

Så populært er Conny:

121 jenter og 20 gutter har dette navnet.

Bruk av navnet Conny i Norge og andre land:

Conny og varianter av navnet har vært i bruk for jenter/kvinner i Norge fra sent på 1800-tallet, og enda eldre som kjæleform av Konstanse. I 1910-folketellingen var det rundt 35 kvinner med varianter av navnet, av dem 12 skrevet Conny, men fram til tidlig på 1900-tallet ble skrivevarianter ofte brukt om hverandre for samme person.

Særlig formen Connie kom mye i bruk fra 1970-årene, kanskje noe på grunn av det første engelsk-kurset på norsk tv i andre halvdelen av 1960-årene, «Walter and Connie». Connie, og Conny, ble mest brukt for jenter i 1980-årene.

Conny som guttenavn er kjent i Norge fra 1920-tallet, og mye mindre brukt enn for jenter.

Connie har vært litt brukt for jenter på 2000-tallet, med stort sett under 5 i året, mens Conny har vært mindre eller ikke brukt både for jenter og gutter.

Den 01.01.2021 var det 119 jenter/kvinner med Conny som første eller eneste fornavn. Da var det blant kvinner 827 Connie, 23 Conni, 119 Conny, 29 Konny og 6 Konni. For gutter/menn var det på samme tid 19 Conny.

Derfor fungerer Conny godt nå:

Conny blir helst brukt med inspirasjon fra mediene, men det kan også være i bruk etter tradisjon i Norge, fra rundt år 1900 og senere. Engelske navn som ender med i-uttale blir noe brukt ut over 2000-tallet, slik som Jenny, Ellie, Nellie/Nelly, Hennie/Henny.

Varianter av Conny:

Conni, Connie, Constance, Constanse, Kinsey, Konny, Konstanse

Slik uttales Conny

KÅNN-i

Navn i samme sjanger som Conny

Annabell, Aril, Benthe, Bera, Bjørgny, Camila, Carine, Carol, Cathinka, Celestine, Cesilie, Cheryl, Cicilie, Dale, Danila, Dara, Egon, Emmeli, Fay, Francis, Gudveig, Gård, Hellen, Hild, Hildegard, Keila, Lachlan, Lage, Lia, Mailen, Nick, Owe, Unna, Vivi, Wilfred, Ådny, Åsny, Åsulf

Du kjenner Conny fra:

Fotballspillere Conny Karlsson, Conny Johansson og Conny Månsson, racerfører Conny Andersson, sangere Cornelia «Conny» Froboess, Conny Kreitmeier, Conny Kollet og Conny Dio, gitarist Conny Bloom, ishockeyspiller Conny Evensson, filmregissør Conny Karlsson Lundgren

Guttevariant(er) av Conny:

Conrad, Konny, Konrad

Relaterte lister:

Klassiske navn
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å
Underdogs navn som brukes lite nå

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn:

Jess

Så populært er Jess: 22 gutter og 0 jenter har dette navnet. Bruk av navnet Jess i Norge og andre land: I Norge har Jess blitt brukt...