Jorhild

Jorhild

Jorhild

Jorhild er et unisexnavn som foreløpig er mest (eller bare) i bruk til jenter/kvinner i Norge nå. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 190 Sist oppdatert 22.06.22
Jorhild finnes for begge kjønn i Norge. Jentenavnet Jorhild er laget i Norge tidlig på 1900-tallet. Jentenavnet er satt sammen av to deler som finnes i nordiske navn fra middelalderen. Jor- betyr villsvin, og -hild betyr kamp og strid. Som guttenavn har Jorhild, og varianten Joril, uklart opphav, men kan være variant av blant annet Jorulv, satt sammen av Jor- i betydningen villsvin, og ordet for dyret ulv. Guttenavnet Jorhild/Joril kan ha fått gjort om delen -il fra -ulv på samme måten som Bryjnjulv i noen dialekter har blitt til Brynil.

Så populært er Jorhild:

21 personer har dette navnet.

Bruk av navnet Jorhild i Norge og andre land:

For gutter er Jorhild brukt siden tidlig på 1800-tallet eller før, og for jenter siden 1901.

Den 01.01.2022 var det 23 jenter/kvinner med Jorhild som første eller eneste fornavn, 20 Joril, 38 Jorill og 15 Jorild. Det var under 4 eller ingen gutter/menn med disse navneformene.

Derfor fungerer Jorhild godt nå:

For jenter kan Jorhild bli brukt fordi det har deler som er godt kjent fra gamle nordiske navn. På den måten høres det ut som et gammelt nordisk navn. Navn brukt rundt år 1900 kommer også i bruk på nytt ut over 2000-tallet. På den måten kan det også passe å ta Jorhild i bruk. For gutter kan Jorhild passe fordi det mest sannsynlig er et gammelt nordisk navn, og fordi det har tradisjon. Jorhild for begge kjønn har de mye brukte stemte konsonantene r og l.

Varianter av Jorhild:

April, Avril, Joril, Jorild, Jorill

Slik uttales Jorhild

JOOR-ill

JOOR-hill

Navn i samme sjanger som Jorhild

Annbjørn, Anveig, Askjell, Astrit, Brynja, Cristoffer, Dagrund, Darrin, Detlev, Diedrik, Dovre, Edbjørn, Edvarda, Elain, Emili, Emiline, Evangelia, Gjertine, Hellik, Janniken, Jouni, Liljan, Lovisa, Margretha, Marinus, Morthen, Mærta, Ronia, Sandis, Solfryd, Solhild, Thrine, Ulvar, Unny

Guttevariant(er) av Jorhild:

Joril, Jorolf, Jorolv, Jorulv

Relaterte lister:

Naturnavn
Navn fra dyreriket
Navn med myke stoppkonsonanter (b, d, g)
Navn som ender på konsonant
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn uten æ, ø og å
Nordiske navn

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: