Elmi

Elmi

Elmi

Nå som korte navn er trendy kan Elmi passe godt å velge. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Babyverden 109 Sist oppdatert 13.12.21
Elmi blir brukt for begge kjønn utenom Norge, men er foreløpig bare guttenavn i Norge. Elmi er jentenavn på finsk og nederlandsk. På finsk har det blitt til som kortform av Wilhelmina, og på nederlandsk fra de Wilhelma og Anselma, som alle er opphavlig tyske navn. Wilhelm og jenteformene av navnet er satt sammen av Wil- som betyr vilje og helm som er hjelm. Anselm er satt sammen av det gamle tyske ans, som betyr gud i gammel tysk gudelære (og tilsvarer ås i nordiske språk), og av helm. Elmi er guttenavn med arabisk bakgrunn fra ordet ilmi som betyr å vite. Navnet blir forklart som: han er lærd, og: at det er rett (respektert) religiøs kunnskap. Elmi blir også brukt som etternavn. Det kommer fra den muslimske bruken av fedres fornavn som etternavn for etterkommere.

Så populært er Elmi:

28 gutter og 0 jenter har dette navnet.

Bruk av navnet Elmi i Norge og andre land:

Elmi er brukt som jentenavn i Finland, særlig i første halvdel av 1900-tallet, mens bruken som jentenavn i Nederland er minst like gammel og liten. Som guttenavn blir Elmi særlig brukt i større deler av den muslimske kulturen, blant annet i Somalia og det nordlige Afrika. Bruk av Elmi som guttenavn og som etternavn i Norge og flere andre land har mest sannsynlig bakgrunn den muslimske tradisjonen.

I Norge var det den 01.01.2021 28 gutter/menn med Elmi som første eller eneste fornavn og under 4 eller ingen jenter/kvinner. Samtidig hadde 476 Elmi som etternavn.

I Finland var det i 2021 rundt 200 kvinner med Elmi som fornavn og rundt 50 menn.

I Nederland var det i 2014 rundt 35 kvinner og rundt 15 menn.

Derfor fungerer Elmi godt nå:

Som guttenavn blir Elmi foreløpig trolig mest brukt i familier med muslimsk bakgrunn. Dersom det blir brukt for jenter, kan det blant annet være i familier med finsk bakgrunn. Men Elmi har lyder som er godt likt i Norge. Det har de tydelig stemte konsonantene l og m og det er kort. Navn som ender på -i har også kommet mer i bruk ut over 2000-tallet, særlig for jenter.

Varianter av Elmi:

Helmin, Ilmi, Wilhelm, William, Willy

Slik uttales Elmi

EL-mi

Navn i samme sjanger som Elmi

Adian, Adrianus, Aisa, Busra, Davood, Edris, Elmine, Enna, Florim, Gauri, Gynther, Hami, Heddi, Helina, Heloise, Henrica, Hilkka, Hovard, Ikra, Ilkka, Inaaya, Irmeli, Janica, Jarno, Jemina, Jiri, Jonni, Konny, Maina, Merja, Nejla, Raheela, Riya, Sejla, Solange, Till, Tonja

Du kjenner Elmi fra:

Forfatter Elmi Aziri, poet Elmi Boodhari, politiker Ahmed Elmi Osman, musikkartist Elmi Saleh

Jentevariant(er) av Elmi:

Elmiina, Helmiina, Helmina, Helmine, Mina, Uluumo, Wilhelmina

Relaterte lister:

Korte navn (4 eller færre bokstaver)
Navn som begynner på en vokal
Navn som inneholder populære konsonanter
Navn som slutter på i-lyd
Navn uten r
Navn uten æ, ø og å

Kilde(r): Navneforsker Ivar Utne

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler om navn: